Antena 3 CNN Externe Cum a supraviețuit pilotul avionului prăbușit în Nepal. Toți ceilalți pasageri au murit

Cum a supraviețuit pilotul avionului prăbușit în Nepal. Toți ceilalți pasageri au murit

nepal pilot
Pilotul tragediei aviatice din Nepal a fost singurul supraviețuitor. Foto: Nepal Police
de Robert Kiss    |    25 Iul 2024   •   14:50

Pilotul care a supraviețuit accidentului aviatic din Nepal a scăpat cu viață după ce cabina avionului s-a rupt de restul aeronavei, cu câteva secunde înainte ca aceasta să fie cuprinsă de flăcări, scrie BBC.

Căpitanul Manish Ratna Shakya, singurul supraviețuitor al dezastrului care a ucis 18 persoane pe aeroportul din Kathmandu, se află în spital, iar potrivit informațiilor publicate în presă a vorbit cu familia sa.

Salvatorii au declarat pentru BBC că au ajuns la pilot în timp ce flăcările se apropiau de secțiunea din cabina aeronavei secționată de un container de care avionul s-a lovit în momentul prăbușirii.

„A avut dificultăți în a respira. Am spart geamul și l-am scos imediat afară”, a declarat ofițerul de poliție, Dambar Bishwakarma.

„Avea sânge pe toată fața când a fost salvat, dar l-am dus la spital conștient”, a adăugat el.

Ministrul aviației civile din Nepal, Badri Pandey, a descris cum aeronava a virat brusc la dreapta când a decolat de pe aeroport, înainte de a se prăbuși în partea de est a pistei.

Imaginile arată aeronava în flăcări care traversează o parte a aeroportului înainte să cadă într-o vale.

„A lovit containerul de la marginea aeroportului... apoi a căzut mai jos”, a spus Pandey. „Carlinga, totuși, a rămas blocată în container. Așa a supraviețuit căpitanul.”

„Cealaltă parte a avionului s-a prăbușit într-o movilă din apropiere și s-a rupt în bucăți. Întreaga zonă îndepărtată de regiunea în care cabina a căzut a luat foc și totul a ars”, a mai spus acesta.

Pilotul a fost „salvat în decurs de cinci minute de la prăbușire” și „era foarte speriat, dar nu și-a pierdut cunoștința la acel moment”, potrivit unui comunicat publicat de armata nepaleză. O ambulanță a armatei l-a dus apoi la spital.

Potrivit directorului medical al spitalului, dr. Meena Thapa, acesta a suferit răni la cap și la față și în curând va fi supus unei intervenții chirurgicale.

Miercuri seara, premierul nepalez KP Sharma a vizitat spitalul, unde s-a întâlnit cu membrii familiei pilotului. Cercetările sunt în curs pentru a stabili cauza accidentului.

Șeful Aeroportului Internațional Tribhuvan a spus că o evaluare inițială a arătat că avionul a zburat în direcția greșită.

„De îndată ce a decolat, a virat la dreapta, [când] ar fi trebuit să vireze la stânga”, a spus acesgta pentru BBC Nepali.

Nepalul a fost criticat pentru măsurile precare în materie de siguranță aeriană. În ianuarie 2023, cel puțin 72 de persoane au murit într-un accident de la Yeti Airlines.

Saruya Airlines operează zboruri către cinci destinații din Nepal, cu o flotă de trei avioane Bombardier CRJ-200, potrivit site-ului companiei.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close