Antena 3 CNN Externe Cum a reușit un grup de fluturi să zboare 4.000 de kilometri, fără pauză, peste Oceanul Atlantic. Misterul „doamnelor pictate”, dezlegat după zece ani

Cum a reușit un grup de fluturi să zboare 4.000 de kilometri, fără pauză, peste Oceanul Atlantic. Misterul „doamnelor pictate”, dezlegat după zece ani

fluture doamna pictata vanessa cardui
Fluture Vanessa Cardui cunoscut și sub numele de „doamnă pictată”. Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    04 Iul 2024   •   09:58

Fluturii cunoscuți sub numele de „doamne pictate” sau Vanessa Cardui, fac parte dintr-o specie de culoare portocalie, neagră și albă care este comună în aproape toată lumea. Aceștia călătoresc, adesea, pe uscat, pentru a se putea opri să se odihnească.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Oamenii de știință au găsit acum dovezi că un grup de fluturi a zburat mai mult de 2.600 de mile (aproximativ 4.200 de kilometri) peste Oceanul Atlantic, fără să se oprească, conform unui nou studiu publicat pe 25 iunie în revista Nature Communications, potrivit CNN.

Descoperirea pune capăt unui mister de un deceniu care a început când entomologul și autorul principal al studiului, Dr. Gerard Talavera, a întâlnit aproximativ 10 fluturi Vanessa Cardui, pe o plajă din Guyana Franceză în octombrie 2013. Insectele, care nu se găsesc de obicei în America de Sud, aveau găuri și rupturi în aripi.

„Păreau epuizați. Săreau în loc să zboare”

„Păreau epuizați. Nici măcar nu puteau zbura prea mult. Săreau în loc să zboare”, a declarat Talavera, cercetător principal al Consiliului Național Spaniol de Cercetare la Institutul Botanic din Barcelona. „Singura explicație care mi-a venit în minte a fost că aceștia erau migranți pe distanțe lungi”.

Dar traversarea unui ocean întreg era ceva nemaivăzut pentru fluturi. Talavera, împreună cu colegii săi, a trebuit să excludă câțiva factori înainte de a concluziona că acești fluturi au reușit ceea ce până atunci se credea imposibil.

Traversarea Atlanticului i-ar lua unui fluture Vanessa Cardui între cinci și opt zile, în funcție de diferite variabile, potrivit noului studiu.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că fluturii ar putea zbura cel mult 780 de kilometri fără să se oprească, dar condițiile favorabile de vânt sunt cele care le-au permis să finalizeze călătoria îndelungată, a spus Talavera.

"Acesta este, de fapt, un record pentru o insectă, în special pentru un fluture, de a efectua un zbor atât de lung fără posibilități de oprire", a declarat Talavera, care conduce, de asemenea, Worldwide Painted Lady Migration Project, un proiect științific cetățenesc global care urmărește rutele de migrație ale insectelor.

Au existat și alte cazuri în care experții suspectează fluturi și alte insecte migratoare că au călătorit pe distanțe mai lungi decât de obicei, apărând pe ambarcațiuni, pe insule îndepărtate sau în țări în care de obicei nu sunt întâlnite, a spus Talavera.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Ciolacu le răspunde șoferilor supărați pe Ordonanța 84
x close