Tehnica prin care Oleg Voronin opera în Romînia este extrem de complicată. Înfiinţa firme bidon, distribuia alimente, cherestea pentru mobilă sau petrol aduse din Moldova, după care îşi ceda participarea unor alţi cetăţeni moldoveni.
Afacerile lui Oleg Voronin în România au început în 1993. Pe atunci actualul prinţ moldovean avea 31 de ani, iar tatăl său tocmai câştiga şefia Partidului Comuniştilor. Evoluţia afacerilor fiului în România poate fi corelată cu evoluţia politică a tatălui.
Oleg Voronin a fost activ direct în firmele din România până acum doi ani, iar unele încă sunt active dar au fost cedate unor cetăţeni moldoveni. Oleg a început modest cu o firmă de comerţ cu ridicata a produselor alimentare şi comerţ forestier. Până în 1996 a exportat mobilă în Azerbaijan. Mai târziu, un judecător sindic de la Iaşi a pus-o în executare silită pentru o datorie de 500 de milioane de lei vechi.
Oleg Voronin a făcut milioane în altă parte. Mai exact, la Iaşi unde a avut şapte depozite en gros. Prin firma MSI Trading, Oleg Voronin importa zahăr din Republica Moldova. Fiul preşdintelui a dispărut însă şi din această firmă, fără urmă. La sediul din Iaşi, contabila firmei spune că oamenii lui Voronin au plecat în 2000 după ce au fost înselaţi de o firmă românească.
Una din filierele lui Oleg Voronin a încetat să mai funcţioneze abia acum doi ani când reprezentantul lui Oleg în România a ajuns în atenţia procurorilor, în urma unui flagrant, de dare de mită. Valeriu Gumă este deputat în parlamentul de la Chişinău, dar într-un partid rival lui Vladimir Voronin. Gumă ar fi mituit un director al AVAS pentru ca firma pe care o controlează, Gerom Buzău, să fie scoasă de sub monitorizarea post privatizare. Procurorii au arătat anul trecut că deputatul moldovean Gumă, omul lui Voronin, s-a sustras urmăririi penale. Adică a fugit.
Între timp Oleg a devenit stăpânul financiar al celei mai sărace ţări din Europa. Voronin controlează toată industria zahărului, importurile de cereale, o bună parte a afacerilor bancare, cele ale asigurărilor sau ale construcţiilor. Estimări neoficiale susţin că averea sa a depăşit 2 miliarde de euro, adică echivalentul unei treimi din PIB-ul Republicii Moldova.
Observator