Antena 3 CNN Externe Culcuş ilegal după gratii pentru românii din Spania

Culcuş ilegal după gratii pentru românii din Spania

Culcuş ilegal după gratii pentru românii din Spania
12 Aug 2007   •   13:32

Românii care lucrează ilegal în Spania au ajuns să doarmă, în cele mai neobişnuite locuri. Aşa s-a întâmplat cu 30 de rromi, care şi-au găsit culcuş, într-o închisoare din Madrid. Românii s-au instalat în penitenciarul părăsit, şi îşi trăiesc viaţa după gratii, dar în libertate. Dezafectată acum 9 ani, închisoarea Carabanchel a fost lăsată în paragină.

Mult prea costisitor de întreţinut, dar şi de dărâmat, penitenciarul construit de Franco în 1940 continuă să domine zona de la marginea Madridului. În interioare sunt maldăre de gunoaie, moloz, cabluri, şobolani şi un miros teribil. Iar pereţii au fost pictaţi cu grafitti de tinerii rebeli spanioli. Aici s-au instalat cei 30 de romi. Stau de luni bune şi se simt stăpânii puşcăriei părăsite. Românii sunt scumpi la vedere şi, mai ales la apariţia unei echipe de filmare, au grijă să se facă nevăzuţi. Sunt anunţaţi de venirea unui străin de familia care stă în ghereta paznicului şi ştie cine intră şi cine iese din Carabanchel.

Majoritatea rromilor s-au cazat însă în fosta aripă a funcţionarilor, unde şi-au adus mese, scaune, saltele şi s-au conectat ilegal la reţeaua de curent electric. Trăiesc în condiţii insalubre, iar riscul îmbolnăvirii e mare. Câţiva localnici au sesizat primăria care însă, până acum, nu a făcut nimic pentru mutarea rromilor.

Antena 3

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close