Cuba a dejucat un „proiect terorist organizat și finanțat din Statele Unite", a anunțat duminică Ministerul de Interne într-un comunicat publicat în cotidianul de stat Granma, informează France Presse.
Potrivit comunicatului, ancheta desfășurată de „organele specializate" ale Ministerului cubanez de Interne a dus la arestarea unui bărbat identificat ca Ardenys Garcia Alvarez, „principalul executant al acestor acțiuni, pregătite pe teritoriul american".
Acesta „intrase ilegal în Cuba de pe mare şi adusese arme de foc şi muniţie în cadrul unui nou plan de recrutare pentru a desfăşura acţiuni violente în ţara noastră", a adăugat comunicatul, potrivit Agerpres.
Ardenys Garcia Alvarez emigrase ilegal în Statele Unite în 2014, potrivit aceleiaşi surse.
De asemenea, au fost arestate „alte persoane implicate care locuiau în ţară", se mai spune în comunicat, fără alte detalii.
Ancheta Ministerului de Interne a „împiedicat punerea în aplicare a unor planuri concepute, dirijate şi finanţate, încă o dată, din Statele Unite", conchide textul.
În decembrie, Cuba a publicat pentru prima dată o „listă naţională a teroriştilor", care cuprinde zeci de persoane şi organizaţii pe care Havana le acuză că au legătură cu „acte de terorism" împotriva statului cubanez.
Toate se află în afara insulei, majoritatea în Statele Unite. Printre acestea se numără persoane acuzate de Havana de implicare într-o serie de atentate cu bombă în hoteluri din capitală în 1997 şi în atentate eşuate împotriva fostului lider Fidel Castro (1926-2016) între 1991 şi 2001.
Washingtonul a scos în luna mai Cuba de pe lista sa de ţări care nu cooperează pe deplin în lupta împotriva terorismului, însă insula comunistă rămâne pe lista sa neagră cu ţări care sprijină terorismul, care include Iranul, Coreea de Nord şi Siria.
Statele Unite au impus un embargo comercial şi financiar Cubei încă din 1962. Embargoul a fost înăsprit sub preşedinţia republicanului Donald Trump (2017-2021), care a repus insula pe lista neagră.
Guvernul cubanez denunţă în mod regulat această decizie "arbitrară", care împiedică fluxurile financiare şi investiţiile în favoarea insulei.