P. J. Kurien, vicepreşedintele Camerei superioare a Parlamentului, va conduce delegaţia indiană la mesa de întronizare a Papei Francisc, în pofida unor interogări că ar fi participat, în 1996, la un viol colectiv comis asupra unei adolescente în vârstă de 16 ani.
Victima, de confesiune catolică, l-a acuzat pe Kurien că ar fi fost unul dintre cei 42 de bărbaţi care au violat-o, după ce a fost răpită şi ţinută prizonieră timp de 40 de zile la Kerala, în sudul Indiei.
Kurien, în vârstă de 72 de ani, a fost achitat de viol în 2005, dar tânăra a solicitat din nou o anchetă, după ce o studentă a fost violată într-un autobuz, la New Delhi, în decembrie anul trecut.
Un tribunal a respins cererea sa, însă demersul său a deranjat Partidul Congresului, aflat în fruntea coaliţiei guvernamentale, care, după comiterea violului din decembrie, a promis să înăsprească legislaţia în materie de crime sexuale.
Catolicii din Kerala reprezintă 19% din populaţia locală, potrivit recensamântului din 2001. Luna trecută, sute de manifestanţi au campat în faţa Parlamentului local timp de mai multe zile pentru a încerca să-l oblige pe Kurien să demisioneze din funcţia de parlamentar.
Papa Francisc a fost ovaţionat de 150.000 de persoane venite la prima sa rugăciune Angelus
Fostul şef al Guvernului din Kerala, V. S. Achuthanandan, a apreciat că parlamentarul s-a folosit de "influenţa politică" pentru a scăpa de urmăriri.
"Trimisul Partidului Congresului îşi va cere iertare probabil de la noul Papă", a ironizat Achuthanandan, membru al Partidului Comunist.
Citeşte şi:
Traian Băsescu va participa la întronizarea Papei Francisc