Scopul satelitului este de a studia banchizele şi gheţarii de pe Terra. Cryosat 2 înlocuieşte satelitul CryoSat 1, a cărui lansare a eşuat în 2005. Satelitul măsoară cu mare precizie altitudinea gheţarilor continentali şi grosimea banchizelor polare.
Acesta este cel de-al treilea satelit care face parte din programul spaţial numit "Planeta vie". Ceilalţi doi sunt: GOCE şi SMOS. Primul a fost lansat pentru a cunoaşte forma exactă a Pământului, prin măsurarea câmpului gravitaţional iar cel de-al doilea monitorizează umiditatea solurilor şi salinitatea oceanelor.
Până în prezent nu exista niciun satelit care să monitorizeze banchizele polare, deşi oamenii de ştiinţă dispun deja de o serie de date şi de anumite măsurători efectuate de alţi sateliţi, cum ar fi Envisat.
Din cauza topirii calotelor glaciare, nivelul mărilor şi oceanelor creşte într-un ritm care a trecut în ultima jumătate de secol de la 1,8 milimetri pe an la 3 milimetri pe an. În această vară Cryosat 2 va transmite primele date ştiinţifice. Satelitul are o greutate de 700 de kilograme, va survola Terra la o altitudine de 720 de kilometri.
Antena3.ro