Într-un comunicat oficial, CICR s-a arătat consternat de rapoartele privind utilizarea de arme chimice în atacul de la 21 august şi a îndemnat toate părţile implicate în războiul civil din Siria să respecte interdicţia absolută asupra acestui tip de armament, conform legislaţiei internaţionale.
Există deficite acute de materiale medicale vitale, de alimente şi de apă în mai multe zone din ţară care nu au mai avut acces la ajutoare umanitare de luni de zile, semnalează organizaţia, făcând apel la acces necondiţionat pentru a livra asistenţă.
Crucea Roşie a încercat să ajungă la civilii blocaţi în oraşul Homs de la începutul lunii iulie, însă, potrivit agenţiei britanice, ar fi fost împiedicată de autorităţile siriene.
„O nouă escaladare va declanşa, probabil, şi mai multe strămutări şi va adăuga la nevoile umanitare, care sunt deja imense”, a declarat Magne Barth, şeful delegaţiei CICR în Siria.
„De exemplu, în regiuni întinse din Damascul rural, oamenii mor pentru că nu au acces la materiale medicale şi pentru că nu există suficient personal medical să îi trateze”, a arătat oficialul.
Magne Barth a mai precizat că mulţi oameni suferă de foame pentru că nu primesc ajutoare alimentare în mod regulat.
Cel puţin 100.000 de persoane au fost ucise în conflictul sirian, care a început în martie 2011, iar în fiecare zi alte sute de persoane mor sau sunt rănite, potrivit CICR.