"Cel mai important motiv al nemulţumirii noastre a fost eliminat", a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Sindicatelor, Ozren Matijasevic, precizând că apelul la oferte va interzice în mod clar orice posibilitate de a schimba activitatea unităţilor ce vor fi privatizate.
De asemenea, potrivit acordului încheiat, marţi, cu guvernul, cumpărătorii vor trebui să îşi detalieze planurile de dezvoltare şi de investiţii pentru o perioadă de cinci ani.
Câteva mii de salariaţi ai celor cinci şantiere navale din Croaţia, pe care guvernul le va scoate la licitaţie în ianuarie, au protestat, luni, pentru a denunţa constrângerile impuse de Bruxelles în legătură cu această privatizare. Ei au cerut ca guvernul să păstreze 25% din acţiunile fiecărui şantier, însă vicepremierul croat, Damir Polancec, a avertizat deja că aceste doleanţe riscă să nu fie acceptate de Comisia Europeană.
Pe de altă parte, Bruxelles-ul reproşează Croaţiei, care şi-ar dori să adere la UE până în 2011, că acordă subvenţii şantierelor navale, ce reprezintă 10% din costul de construcţie al fiecărei nave. Proiectul croat cu privire la privatizarea şantierelor navale ar urma să fie transmis CE în cursul acestei zile.
Antena3.ro