Şeful agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNCHR) a avertizat luni că actualele crize ale refugiaţilor din Liban şi Sudan s-ar putea agrava, subliniind însă că înăsprirea măsurilor la frontieră nu reprezintă o soluţie, calificându-le drept ineficiente şi uneori ilegale, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Adresându-se celor peste 100 de diplomaţi şi miniştri prezenţi la Geneva la reuniunea anuală a UNHCR, Filippo Grandi a notat că în prezent un număr fără precedent de 123 de milioane de oameni pe plan mondial sunt strămutaţi din cauza conflictelor, a persecuţiilor, sărăciei şi schimbărilor climatice.
„Atunci s-ar putea pune întrebarea: ce se poate face? Pentru început, nu vă concentraţi doar asupra propriilor graniţe”, a spus el, îndemnându-i pe liderii prezenţi să examineze motivele pentru care oamenii îşi părăsesc locuinţele.
„Trebuie să încercăm să abordăm cauzele fundamentale ale deplasărilor de populaţie şi să lucrăm pentru găsirea de soluţii. Vă implor pe toţi să continuăm să lucrăm împreună şi cu modestie pentru a valorifica orice ocazie de a găsi soluţii pentru refugiaţi”, a insistat el.
Fără a numi ţări, Grandi a menţionat că iniţiativele de „externalizare” sau chiar suspendare a mecanismelor de azil încalcă dreptul internaţional şi şi-a propus ţărilor ajutorul pentru a identifica scheme de azil echitabile, rapide şi legale.
Guvernele occidentale sunt supuse la presiuni interne din ce în ce mai puternice pentru a înăspri condiţiile pentru solicitanţii de azil. Grandi a criticat anterior un plan al fostului guvern britanic de a-i transfera în Rwanda, aminteşte Reuters.
În discursul de luni, el a avertizat totodată că în Liban, unde peste un milion de oameni şi-au părăsit casele din cauza conflictului tot mai intens dintre Israel şi Hezbollah, situaţia s-ar putea agrava şi mai mult.
„Dacă atacurile aeriene continuă, cu siguranţă numărul celor strămutaţi va creşte şi unii vor decide, de asemenea, să se mute în alte ţări”, a notat el. Dintre persoanele deplasate, peste 270.000 s-au refugiat deja în Siria, a precizat Grandi.
„Cineva trebuie să cedeze”
Responsabilul ONU a cerut totodată o creştere semnificativă a sprijinului pentru refugiaţii din războiul civil din Sudan, amintind că lipsa resurselor îi determină pe aceştia să caute refugiu dincolo de Marea Mediterană şi chiar dincolo de Canalul Mânecii, în Marea Britanie.
„În această ecuaţie letală, cineva trebuie să cedeze. Altfel, nimeni nu ar trebui să fie surprins dacă numărul refugiaţilor continuă să crească şi la fel răspândirea lor geografică”, a punctat el.
Răspunsul UNHCR la criza din Sudan, care a determinat peste 11 milioane de oameni să se refugieze în alte zone din ţară sau în ţările învecinate, este finanţat în proporţie de mai puţin de 1/3, a menţionat Grandi.
Numărul persoanelor strămutate din întreaga lume a crescut de mai mult de două ori în ultimul deceniu. Grandi, al cărui mandat de comisar urmează să se încheie în decembrie 2025, a indicat că finanţarea agenţiei pentru acest an s-a îmbunătăţit recent datorită sprijinului SUA, dar a rămas „cu mult sub necesităţi”.