Antena 3 CNN Externe Criza preţurilor la alimente. Foametea, cel mai mare pericol al secolului XXI

Criza preţurilor la alimente. Foametea, cel mai mare pericol al secolului XXI

2 minute de citit Publicat la 12:28 14 Mai 2008 Modificat la 12:28 14 Mai 2008
<font color=red>Criza preţurilor la alimente.</font> Foametea, cel mai mare pericol al secolului XXI
Mai multe evenimente nefaste au lovit piaţa globală a alimentelor, într-un moment în care aceasta nu era pregătită, cauzând astfel ceea ce se poate numi cea mai mare criză globală a alimentelor din generaţia actuală, potrivit unui articol apărut în publicaţia Washington Post. În vara lui 2007, la bursa cerealelor din SUA, au fost înregistrate creşteri ale preţurilor, pe fondul recoltelor proaste din SUA şi Europa, şi a secetei prelungite din Australia. Acest eveniment, considerat la momentul respectiv izolat, a luat amploare cu repeziciune, exact ca un bulgăre de zăpadă, într-o avalanşă.

Pe măsură ce preţurile creşteau, producătorii mari, precum Argentina sau Ucraina, au fost nevoiţi să reducă exporturile, pentru a putea controla inflaţia din interiorul ţării, cauzată de creşterea preţului la petrol şi la combustibili. Acest lucru a dus la micşorarea cantităţilor de cereale ce se vindeau pe piaţa internaţională, fapt ce a avut ca efect imediat o creştere şi mai mare a preţurilor.



Femei din Uganda trag sacii de mâncare primiţi de la International Food Programme

Ţările importatoare de cereale au început să intre în panică, cerând mai mult decât comandau de obicei, pentru a face provizii. În aceste condiţii mulţi producători din SUA s-au vazut în situaţia de a nu face faţă comenzilor şi a început să circule ideea că la un moment dat nu vor mai exista cereale, nici chiar la un preţ extrem de ridicat. Ţări precum Japonia, Filipine, Coreea de Sud sau Taiwan au făcut comenzi foarte mari de cereale, indiferent de cît ar fi urcat preţul acestora, potrivit unui reprezentant al Consiliului de Comerţ din Kentucky.



În Jakarta oamenii se înghesuie să primească ajutoare în mâncare

Criza alimentelor se răspândeşte cu rapiditate în toată lumea, răsturnând guverne, generând revolte şi manifestaţii de stradă. Cele mai afectate sunt, însă, ţările sărace care nu îşi mai permit să plătească preţul foarte ridicat al cerealelor şi îşi expun practic populaţia la foamete şi boli. Mulţimile înfometate se revoltă. În Haiti, premierul Jacques-Édouard Alexis a fost nevoit să demisioneze după demonstraţiile de stradă violente de la Port-au-Prince, iar în cel puţin alte paisprezece ţări au fost înregistrate violenţe legate de criza alimentară. China şi India se luptă de asemenea cu această criză, în condiţiile în care deţin cele mai numeroase populaţii din lume. Cele două ţări au început să reducă exporturile, pentru a menţine producţia de alimente între graniţele ţării.



Demonstraţie în Haiti, un bărbat mănâncă iarbă pentru a protesta faţă de preţul alimentelor

Şi în România sau Bulgaria criza alimentară îşi face simţită prezenţa prin scumpiri fără precedent la preţurile alimentelor de bază, precum carnea, ouăle, lactatele. De la începutul anului, produsele de bază s-au scumpit, în medie, cu 10 -12 %. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu spune că, din toamnă, dacă recolta va fi bună, preţurile vor creşte mai puţin. În Bulgaria alcoolul şi produsele alimentare s-au scumpit în decursul unei singure luni cu respectiv 3 şi 1,3% faţă de preţurile din luna martie.

Antena3.ro

×
x close