În alegerile legislative din iunie, democrat-creştinii flamanzi au primit cele mai multe voturi iar liderul lor, Yves Leterme, a fost însărcinat de regele Albert să formeze guvernul. Misiunea s-a dovedit, însă, practic imposibilă din cauza eternelor litigii dintre flamanzi şi valoni. Flamanzii, vorbitori de olandeză, reprezintă 60% din populaţia Belgiei şi doresc autonomie maximă pentru regiunea lor, mai puternică economic. Valonii francofoni se tem că autonomia va fi doar un preludiu pentru independenţă.
Yves Leterme s-a aliat, în alegeri, cu un mic partid separatist flamand şi a fost nevoit să susţină revendicări inacceptabile pentru valoni. Leterme şi-a mai depus mandatul în august, dar regele i-a cerut să reia negocierile pentru că nu prea avea altă soluţie. Acum, însă, eşecul pare definitiv. ?În ultimele luni, am făcut toate eforturile posibile pentru a-mi duce misiunea la bun sfârşit. Din nefericire, nu a fost posibil, iar ţara noastră are nevoie de un guvern stabil şi de reforme.?, a declarat prim-ministrul belgian.
Regele i-ar putea cere actualului guvern, format înaintea alegerilor, să rămână în funcţie până la alegerile regionale din 2009 care ar putea să mai clarifice situaţia. Dar partidul flamand de extremă dreaptă, exclus din orice coaliţie la nivel naţional dar destul de puternic în Flandra, afirmă că Belgia nu mai poate supravieţui şi trebuie divizată.
Antena 3