Puterea de la Phenian, care a instalat a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta de est şi ameninţă cu efectuarea unor lovituri, inclusiv nucleare, împotriva unor obiective americane, a avertizat vineri că nu mai poate garanta securitatea misiunilor diplomatice din Phenian începând de la 10 aprilie.
Însă majoritatea guvernelor străine vizate au sugerat că nu intenţionează să îşi retragă personalul de la Phenian imediat. Unele au apreciat că presiunea exercitată de autorităţile nord-coreene este o stratagemă vizând amplificarea îngrijorării internaţionale faţă de criza din peninsula coreeană.
Germania a anunţat sâmbătă că ambasada sa la Phenian poate, pentru moment, să continue să funcţioneze. "Securitatea ambasadei germane şi expunerea acesteia la pericol sunt evaluate în permanenţă. În acest stadiu, ambasada poate lucra", a anunţat, într-un comunicat, Ministerul german de Externe.
"În ceea ce priveşte securitatea ambasadei, există consultări permanente, în special cu alţi parteneri străini care au şi ei ambasade" la Phenian, a adăugat ministerul.
Londra şi-a exprimat scepticismul cu privire la amploarea avertismentului nord-coreenilor. "Credem că au procedat la acest lucru în cadrul retoricii ţării lor, potrivit căreia Statele Unite constituie o ameninţare pentru ei", a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului britanic de Externe.
Şefii misiunilor diplomatice ale celor şapte ţări din Uniunea Europeană (UE) prezente în Coreea de Nord (Germania, Marea Britanie, Suedia, Polonia, România, Cehia şi Bulgaria) s-au reunit sâmbătă seara la Phenian pentru a discuta despre situaţia creată prin avertismentul regimului.
Purtători de cuvânt ai ministerelor de Externe ai mai multora dintre aceste şapte state au refuzat, ulterior, să comenteze despre reuniunea lor, trimiţând jurnaliştii către o reuniune asupra Coreei de Nord a ambasadorilor celor 27 de state UE ce urmează, potrivit unei surse diplomatice, să aibă loc luni la Bruxelles.
În Coreea de Sud, un oficial guvernamental citat de agenţia de presă Yonhap, a apreciat că diplomaţii străini urmează să ignore mesajul Phenianului.
"Majoritatea acestor guverne străine consideră mesajul nord-coreean drept un mijloc de a amplificare a tensiunii în peninsula" coreeană a declarat acest oficial sud-coreean sub protecţia anonimatului.
ONU nu intenţionează, de asemenea, să evacueze. Personalul ONU în Coreea de Nord "rămâne angajat în activitatea sa umanitară şi de dezvoltare în întreaga ţară", a declarat Martin Nesirky, un purtător de cuvânt al ONU, la New York.