Uniunea Europeană acuză guvernul turc că se foloseşte de refugiaţi pentru a-şi atinge obiectivele politice.
Graniţa Turciei cu Grecia seamănă din ce în ce mai mult cu o linie de front după ce guvernul de la Ankara a anunţat că nu va mai opri refugiaţii care încearcă să ajungă în vestul Europei. Unii dintre aceştia au fost duşi cu autobuzele până aproape de graniţă.
Grecia a închis frontiera şi a transmis că a respins peste 27.000 de imigranţi ilegali. Oficialii turci şi refugiaţii îi acuză pe poliţiştii greci că au deschis focul cu muniţie de război. Atena însă neagă vehement acuzaţiile.
Turcia a anunţat că va trimite 1.000 de poliţişti ai forţelor speciale la graniţa sa cu Grecia în contextul în care migranţii sunt respinşi brutal înapoi pe teritoriul turc. Miniştrii de Interne ai Uniunii au decis şi ei să trimită sute de grăniceri, precum şi nave de patrulare şi elicoptere, pentru apărarea frontierelor Greciei.
350 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru controlul şi găzduirea refugiaţilor care vor reuşi, totuşi, să ajungă în Grecia. O navă din portul Lesbos va găzdui temporar 400 dintre grupurile de migranţi care ajung pe insulă, după ce Turcia şi-a deschis graniţa către statele din UE.
Insula greacă Lesbos este din nou în prima linie a crizei refugiaţilor iar situaţia este tensionată. Angajaţii mai multor organizaţii nonguvernamentale au fost atacaţi în ultima săptămână. Locuitorii insulei acuză că asociaţiile de ajutor au încurajat valurile de migranţi, pentru beneficii financiare. În aceste condiţii, multe organizaţii cunoscute şi-au suspendat activitatea şi au lăsat migranţii fără ajutor medical de bază.
Migranţii vor să părăsească insula şi să prindă un loc pe feriboturile care se îndreaptă spre Grecia continentală. Se lovesc însă de opoziţia forţelor de ordine elene.
Turcia are un acord cu UE prin care găzduieşte peste 4 milioane de migranţi pe teritoriul său.
Criza migranților, departe de final