Antena 3 CNN Externe Avertisment sumbru pentru Europa: criza migranților va dura luni sau ani. Record de intrări ilegale în Germania

Avertisment sumbru pentru Europa: criza migranților va dura luni sau ani. Record de intrări ilegale în Germania

Adrian Iclozan
3 minute de citit Publicat la 17:01 17 Noi 2021 Modificat la 17:02 17 Noi 2021
Migranti
Avertisment sumbru pentru Europa: criza migranților va dura luni sau ani. Record de intrări ilegale în Germania Sursa foto: hepta

Avertismentul vine în contextul în care mii de migranți sunt blocați la graniță în urma a ceea ce liderii europeni numesc o campanie de șantaj pusă în scenă de regimul de la Minsk.

Marți, nouă militari polonezi au fost răniți de proiectile aruncate de migranții care au luat cu asalt punctul de trecere a frontierei Kuznica-Bruzgi.

Forțele poloneze i-au respins cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene (foto, galerie).

Mii de migranți au rămas la granița polono-belarusă după violențele de marți

Belta, agenția de presă de stat din Belarus, a anunțat că soldații au început să mute o parte dintre migranți la un centru de recepție.

Surse poloneze și belaruse spun însă că aproximativ 2.000 dintre aceștia au rămas în zona gardului de separație (foto, galerie). 

Statele europene acuză regimul lui Aleksandr Lukașenko de faptul că a transportat în Belarus pe calea aerului mii de migranți, în special din Orientul Mijlociu. Forțele regimului îi presează pe acești oameni să treacă ilegal granița în statele europene, ca răzbunare pentru sancțiunile impuse în ultimul an Minskului de Bruxelles în dosare precum trucarea alegerilor și deturnarea unui avion de pasageri.

La rândul său, Lukașenko susține că acuzațiile conform cărora țara sa ar fi la originea crizei sunt "absurde" însă somează Uniunea Europeană să ridice sancțiunile dacă vrea rezolvarea situației.

Ministru polonez: să fim pregătiți pentru o criză de luni de zile. Dacă nu cumva de ani de zile

"Trebuie să fim pregătiți pentru situația în care criza de la granița cu Belarus nu se va rezolva rapid. Trebuie să ne pregătim să dureze luni. Sper că nu ani", a declarat Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al apărării, la postul public de radio.

Reuters notează că sunt mii de migrați care se adăpostesc în pădure în așa numitul no man's land (ținutul nimănui), fiind opriți de gărzile poloneze să treacă frontiera Uniunii Europene și, în același timp, fiind împiedicați de trupele belaruse să se întoarcă de unde au venit.

Acești oameni, parte dintre ei din Irak și Afganistan, suferă de frig și epuizare. Cel puțin opt dintre ei au murit de la începutul crizei, în vara acestui an.

Merkel a vorbit luni cu Lukașenko. Marți, migranții au forțat granița

UE a cerut Rusiei să facă presiuni asupra liderului de la Minsk, în vederea rezolvării crizei. Moscova respinge orice implicare directă în problemele de la granița polono-belarusă dar s-a oferit să acționeze ca intermediar.

În același timp, Rusia a efectuat exerciții militare comune cu Belarus și a cerut țărilor occidentale să discute o soluție direct cu regimul lui Lukașenko.

Cancelarul german Angela Merkel a discutat, luni, la telefon, cu președintele belarus Aleksandr Lukașenko, cerându-i acestuia să intervină pentru ajutorarea migranților blocați la graniță.

Convorbirea a fost confirmată marți de Lukașenko. Tot marți au avut loc violențele declanșate de migranți.

UE sprijină Polonia în criza migranților, în ciuda derapajelor guvernului naționalist

Până în prezent, Polonia a sprijinit guvernul naționalist de la Varșovia în abordarea sa dură la graniță, din cauza temerilor că, dacă li se permite migranților să ajungă în țările bogate din Europa, alții vor fi stimulați să facă la fel.

Prevenirea migrației necontrolate este o preocupare majoră a blocului comunitar din 2015, când peste un milion de oameni alungați de război și sărăcie din Orientul Mijlociu și Africa au ajuns în UE, punând la încercare sistemele de sănătate și asigurări sociale.

Germania a absorbit un număr important din valul migrator de atunci.

În pofida abordării din prezent, Germania rămâne în continuare atractivă pentru migranți.

Poliția germană a anunțat în urmă cu două zile că a înregistrat anul acesta aproape 10.000 de intrări ilegale din Belarus, via Polonia.

În perioada ianuarie - iulie au fost raportate doar 26 de cazuri. În august, au fost aproape 500 de intrări ilegale, în septembrie aproape 2.000 iar în octombrie, peste 5.200.

×
x close