Grecia se apropie tot mai mult de noi alegeri anticipate şi, posibil, şi de renunţarea la euro. Liderul stângii radicale, care contestă politica de austeritate, a recunoscut că nu poate forma un guvern.
Marile partide tradiţionale de la Atena încep şi ele să vorbească de renegocierea acordurilor cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, ceea ce-i îngrijorează pe partenerii europeni.
Liderul coaliţiei de stânga Syriza, Alexis Tsipras, a încercat să-i convingă pe şefii celorlalte partide să respingă acordul care a salvat Grecia de la faliment.
Atât conservatorii, cât şi socialiştii refuză însă să condamne, în bloc, acordul pe care l-au semnat înaintea alegerilor, ca parteneri într-un guvern de unitate naţională. Membrii coaliţiei spun că nu li se cere doar să-şi retragă semnătura de pe acord, ci şi să accepte ieşirea Greciei din zona euro şi falimentul ţării, ceea ce susţineau că nu vor face.
Cele două partide tradiţionale şi-au modificat, totuşi, poziţia şi acceptă acum renegocierea sau amendarea acordului. Dar partenerii Greciei, şi în primul rând Germania, avertizează că nu poate fi vorba de nicio concesie, dacă ţara vrea să păstreze moneda euro.
Poate ca un avertisment, partenerii din zona euro au deblocat doar 4,2 miliarde de euro din noua tranşă a împrumutului acordat Greciei, cu un miliard mai puţin decât era prevăzut. S-a precizat că Grecia nu va avea nevoie de acel miliard decât în iunie, când, poate, situaţia politică va fi mai clară.
Deocamdată, formarea guvernului îi va fi încredinţată liderului socialist Evanghelos Venizelos, al cărui partid s-a clasat al treilea în alegeri. Dacă şi el va eşua, aşa cum este de aşteptat, noi alegeri anticipate vor deveni aproape certe, o perspectivă care a coborât din nou cursul euro, până aproape de 1,29 dolari.