"Situaţia pentru observatori s-a ameliorat", a anunţat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Johannes Laitenberger, arătându-se totuşi prudent asupra urmărilor, "întrucât în ultimele ore s-a văzut că totul se schimbă rapid".
"Ruşii au trimis în această dimineaţă o cantitate mică de gaz la un singur punct, apoi presiunea a scăzut şi nu mai este nimic", a indicat la rândul său Ferran Tarradellas, purtător de cuvânt însărcinat cu chestiuni energetice.
"Potrivit inspectorilor noştri, nu a existat nicio moleculă de gaz care să ajungă la un alt punct de intrare", a insistat el.
La rândul său, Ucraina a invocat presiunea slabă a gazului trimis de Rusia pentru a justifica dificultăţile sale în a dirija gazul spre Uniunea Europeană.
La amiază, Comisia Europeană a denunţat faptul că observatorii, europeni, ruşi şi ucraineni, "nu au un drept de acces total" în sălile de control ale staţiilor respective, ceea ce este "esenţial pentru a se şti ce se întâmplă".
Aceasta se referă la centrul de distribuţie al Gazprom din Moscova, unde doi observatori europeni sunt prezenţi, şi la cel al Naftogaz din Kiev, unde se află şase dintre ei.
Rusia şi Ucraina s-au angajat luni în vederea reluării livrărilor de gaz rusesc destinat UE.
Agerpres