Gervais Appave, un alt editor al raportului, arată că aceste ţări trebuie să permită crearea unui echilibru între numărul imigranţilor şi necesarul de forţă de muncă, combătând şi xenofobia concomitent. Tendinţele anti-imigraţioniste s-au accentuat în ultima perioadă în Italia şi Austria. În Peninsulă, se are în vedere un moratoriu de doi ani pentru primirea forţei de muncă din afara ţărilor Uniunii Europene, pentru a asigura protecţia imigranţilor aflaţi deja în Italia în faţa crizei economice.
Totuşi, experţii OIM nu văd cu ochi buni politicile "uşilor închise şi deschise". "Avem nevoie de o gestionare reală a mobilităţii (...) Se pierde mult timp cu deschiderea şi închiderea uşilor", a spus Appave. "Trebuie să avem o uşă care este uneori întredeschisă, alteori larg deschisă", a adăugat el.
Imigrant cu preţul morţii
Se estimează că imigraţia ilegală se ridică la circa 10-15% din fluxurile migratorii din lume, cam 20-30 de milioane de persoane. Dintre aceştia, câteva mii încearcă să părăsească ţările de origine cu preţul violenţei, extorcărilor sau chiar al morţii, în mâinile reţelelor de traficanţi. Cel mai recent exemplu tragic este dat de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi, care apreciază că, în primele zece luni ale anului, peste 38.000 de oameni, cei mai mulţi somalezi şi etiopieni, au încercat să traverseze Golful Aden pentru a ajunge în Yemen, mai mult de 600 dintre aceştia murind sau fiind daţi dispăruţi.
Antena3.ro