Temperaturile record din Marea Mediterană din acest vară au contribuit la furtuna ciudată care a dus la scufundarea iahtului de lux Bayesian în largul coastei Siciliei, iar evenimentele extreme similare sunt așteptate să crească în frecvență și intensitate pe măsură ce criza climatică avansează, au spus oamenii de știință italieni, citaţi de The Guardian.
O persoană a fost confirmată moartă și echipele de salvare caută șase persoane dispărute, inclusiv antreprenorul britanic în tehnologie Mike Lynch și fiica sa de 18 ani, Hannah, după ce iahtul Bayesian de 56 de metri s-a răsturnat în orele de dimineață de luni.
Se crede că nava a fost lovită în largul coastei Porticello, lângă Palermo, de o trombă marină, o coloană de aer și vapori de apă care are aceleași caracteristici ca o tornadă de pe uscat.
Temperaturile mării în Mediterană au ajuns la 30°C, cu trei grade mai ridicate decât media, în timpul a două luni de caniculă consecutivă, cea mai recentă fiind întreruptă în weekend de o explozie bruscă de aer rece și furtuni puternice în întreaga Italie.
Sicilia s-a confruntat, de asemenea, cu o secetă de luni de zile. Temperatura suprafeței mării în jurul insulei italiene sudice luni era între 27,3°C și 30,5°C.
Luca Mercalli, președintele Societății Meteorologice Italiene, a spus că temperaturile ridicate au creat o cantitate imensă de energie, ceea ce a făcut furtunile mai intense.
„De exemplu, acum 30 de ani un astfel de eveniment ar fi putut aduce vânturi de 100 km/h,” a spus el. „Astăzi sunt 150 km/h pentru că temperaturile mării cu trei grade mai ridicate înseamnă o cantitate enormă de energie pentru furtuni, iar când ajunge aerul rece, este exploziv.”