Antena 3 CNN Externe Criza climatică ar putea fi cauza naufragiului mortal al iahtului de lux Bayesian din Sicilia. Climatolog: "Există o legătură directă"

Criza climatică ar putea fi cauza naufragiului mortal al iahtului de lux Bayesian din Sicilia. Climatolog: "Există o legătură directă"

iacht scufundat furtuna - getty images
Iahtul de lux Bayesian s-a scufundat în largul coastei Siciliei, în urma unei furtuni puternice. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    21 Aug 2024   •   07:00

Temperaturile record din Marea Mediterană din acest vară au contribuit la furtuna ciudată care a dus la scufundarea iahtului de lux Bayesian în largul coastei Siciliei, iar evenimentele extreme similare sunt așteptate să crească în frecvență și intensitate pe măsură ce criza climatică avansează, au spus oamenii de știință italieni, citaţi de The Guardian. 

O persoană a fost confirmată moartă și echipele de salvare caută șase persoane dispărute, inclusiv antreprenorul britanic în tehnologie Mike Lynch și fiica sa de 18 ani, Hannah, după ce iahtul Bayesian de 56 de metri s-a răsturnat în orele de dimineață de luni.

Se crede că nava a fost lovită în largul coastei Porticello, lângă Palermo, de o trombă marină, o coloană de aer și vapori de apă care are aceleași caracteristici ca o tornadă de pe uscat.

Temperaturile mării în Mediterană au ajuns la 30°C, cu trei grade mai ridicate decât media, în timpul a două luni de caniculă consecutivă, cea mai recentă fiind întreruptă în weekend de o explozie bruscă de aer rece și furtuni puternice în întreaga Italie.

Sicilia s-a confruntat, de asemenea, cu o secetă de luni de zile. Temperatura suprafeței mării în jurul insulei italiene sudice luni era între 27,3°C și 30,5°C.

Luca Mercalli, președintele Societății Meteorologice Italiene, a spus că temperaturile ridicate au creat o cantitate imensă de energie, ceea ce a făcut furtunile mai intense.

„De exemplu, acum 30 de ani un astfel de eveniment ar fi putut aduce vânturi de 100 km/h,” a spus el. „Astăzi sunt 150 km/h pentru că temperaturile mării cu trei grade mai ridicate înseamnă o cantitate enormă de energie pentru furtuni, iar când ajunge aerul rece, este exploziv.”

Cum a avut loc naufragiul mortal din largul coastei Siciliei

Iahtul de lux Bayesian a plecat din portul sicilian Milazzo pe 14 august, navigând câteva zile în jurul Insulelor Eoliene și în largul satului istoric de coastă Cefalù. S-a ancorat la aproximativ 700 de metri de portul Porticello după ce călătoria sa a fost întreruptă de vremea rea.

Puternica trombă marină a durat doar câteva minute, lovind o zonă restricționată. 

„Cine a fost în acea poziție la acel moment ar fi experimentat aceste condiții,” a spus Mercalli. „Episoadele de o asemenea viteză și intensitate înseamnă că, chiar dacă ești pregătit, este dificil să reacționezi la timp", a mai spus el. 

Roberto Danavaro, biolog marin la Universitatea din Ancona, a spus că există „o legătură absolut directă” între temperaturile anormale ale mării din această vară și furtună. Alte tornade au avut loc recent în apropierea coastelor Italiei, inclusiv în Adriatică și în largul Liguriei, în nordul Italiei.

În mai anul trecut, o furtună violentă similară a ucis patru persoane când barca lor de turism s-a răsturnat pe lacul Maggiore.

„Incidența tornadelor sau uraganelor mediteraneene a crescut în frecvență în ultimii 10 până la 15 ani,” a spus Danavaro. „Și pe baza temperaturilor ridicate, este probabil să vedem mai multe în septembrie și octombrie. Căldura din această vară nu va aduce nimic bun.”

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close