Banca
Mondială va aloca 1,2 miliarde de dolari pentru a compensa creşterea
preţurilor la alimente, mai ales în ţările sărace. Un
raport ONU avertizează că hrana va deveni tot mai scumpă, în
întreaga lume. Criza alimentară şi cauzele ei sunt temele
unei reuniuni mondiale, la nivel înalt, care va avea loc
săptămâna viitoare, la Roma.
Agenţia Naţiunilor
Unite pentru Agricultură prevede că, în viitorii 10 ani,
carnea de vită şi cea de porc se vor scumpi cu 20 la sută, grâul
- cu 60 la sută, iar uleiurile vegetale - cu 80 la sută.
Chiar
şi fără statistici, consumatorii din toată lumea simt deja
creşterea preţurilor. În ţările dezvoltate, cei mai săraci
cetăţeni îşi pot face rost de mâncare din tomberoane,
deoarece, chiar dacă sunt tot mai scumpe, multe alimente se aruncă.
Mult mai dramatică este situaţia în ţările defavorizate,
mai ales în Africa, dar şi în Asia şi America. Aici,
milioane de oameni sunt pur şi simplu ameninţaţi de foamete, din
cauza creşterii preţurilor.
Potrivit
experţilor, scumpirea alimentelor are trei cauze principale:
sporirea preţului energiei, creşterea nivelului de trai în
unele ţări, devenite mari consumatoare, şi extinderea producţiei
de biocarburanţi, care a redus culturile alimentare. Aceşti factori
vor continua să acţioneze, astfel că se impune o strategie de
lungă durată împotriva crizei.
Statele Unite au şi anunţat
că vor propune, la summitul de la Roma, o asemenea strategie. Ea
conţine, însă, puncte inacceptabile pentru alţi parteneri:
extinderea culturilor de plante modificate genetic sau liberalizarea
comerţului mondial cu alimente. Lupta împotriva foametei nu va
fi deloc uşoară.
Antena 3