”Nu am mai scos alte 5 milioane de tone de grâu pe care ne-am propus să le scoatem. Cu siguranță ne-am propus să scoatem cel puțin 10-15 milioane de tone de grâu din această cultură. Nu vom putea semăna în volumul dorit anul viitor.
Toate piețele vor simți asta. Cred că lumea va începe să simtă acest lucru acut undeva la jumătatea lunii iulie", a subliniat ministrul Complexului Agro-Industrial.
Potrivit acestuia, multe țări din Africa de Nord, țări arabe, țări din Asia de Sud-Est încă consumă ceea ce au cumpărat mai devreme, acele rezerve care s-au format.
„Exact peste două luni vor veni în țările din bazinul Mării Negre, în primul rând la noi, și vor vedea că nu există cereale și nu prea va fi alternativă în lume. Pentru că e ca la petrol. - este imposibil să crești dramatic volumul, într-o lună,” - a subliniat Solski.
El a menționat că în iulie multe țări vor înțelege că, oricât de departe ar fi de Ucraina, tot plătesc pentru acest război.
Pe 9 mai, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că blocarea exportului de produse agricole ucrainene a dus la creșterea prețurilor la alimente în lume și ar putea apărea foamete în multe țări.
Potrivit șefului statului, "Ucraina oferă literalmente pâine pentru aproape 400 de milioane de oameni de pe planetă. Și acum ONU recunoaște că creșterea prețurilor la alimente în acest an va duce la foamete pentru cel puțin 47 de milioane de oameni din 81 de țări ale lumii".
Prim-ministrul Denis Shmihal a declarat că Ucraina pierde 170 de milioane de dolari pe zi din cauza porturilor blocate de trupele ruse, iar capacitățile de export ale statului au scăzut cu mai mult de jumătate de la începutul războiului.
În timpul războiului împotriva Ucrainei, prețurile mondiale la grâu și porumb au crescut cu peste 20%, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la alte produse alimentare de bază în toate țările, inclusiv în cele dezvoltate.