Întors după prima vizită în străinătate, în Moldova, şi înaintea unei călătorii la Moscova, ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, recunoaşte că este posibilă o negociere directă cu statul rus pe problema livrărilor de gaze.
?Livrările directe de gaz rusesc reprezintă o prioritate nu numai pentru România, ci şi la nivel european. În acest moment găsirea unor alternative sau o interconectivitate mai serioasă din punct de vedere energetic reprezintă pentru România priorităţi, iar aceste priorităţi sunt de natură economică, nimeni nu trebuie să le interpreteze ca un fel de reacţie politică la ceea ce s-a întâmplat şi evident că subiectul trebuie abordat cu partenerii ruşi. Nu avem nici o limitare din acest punct de vedere, este o problemă care-i priveşte direct şi imediat pe cetăţenii României?, declara oficialul pentru Cotidianul.
De asemenea, acesta arăta că România ?rămâne consecventă susţinerii proiectului Nabucco, dar mai sunt multe aspecte de clarificat, atât politic, cât şi economic?. Pe de altă parte, respinge o implicare în proiectul South Stream, susţinut de Rusia, deoarece nu ar fi de acord cu ?un joc dublu?.
?Pe un anume proiect e bine să ai o atitudine serioasă. La astfel de proiecte, cu implicări economice şi consecinţe politice extrem de serioase, să relativizezi poziţia înseamnă să te decredibilizezi. Ceea ce poate fi făcut ceva mai rapid este ceea ce propune Comisia Europeană acum: să se folosească nişte fonduri neutilizate la nivelul UE pentru sistemul de interconectivitate. E vorba de o serie de conducte care să lege consumatorii, statele membre UE între ele şi care, pe perioade limitate, să permită ţărilor membre să se sprijine, dacă apare o nouă criză.?
Noul ministru a mai anunţat deschiderea a aproximativ 80 de consulate româneşti, pentru că ?sunt două milioane de români peste hotare?, iar ?serviciile consulare trebuie multiplicate şi îmbunătăţite imediat şi aproape dramatic?.
Antena3.ro