Ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că la ora 14.30, ora României, la ambasada română din Tel Aviv erau înregistrate 29 de solicitări de evacuare a unor persoane din Fâşia Gaza. Este vorba, potrivit ministrului de 8 adulţi români, 2 palestinieni şi 19 copii. În total până acum au fost asistate 6 familii, adică 32 de persoane.
Ministrul de externe a făcut un apel la cal şi a ţinut să asigure românii că instituţia pe care o confuce face toate demersurile necesare pentru a asigura sprijinul cetăţenilor români care doresc să părăsească zona de conflict.
?Pe baza solicitărilor se întocmeşte o lista pe care o transmitem autorităţilor israleliene. Avem toată cooperarea acestora.? a psus ministrul Diaconescu.
Potrivit acestuia, lista conţine numele şi prenumele solicitanţilor, data naţterii, numărul documentuluid e călătorie, precum şi un număr de identitate şi un număr de telefon. Ulterior este informată ambasada din Aman, în legătură cu asigurarea tranzitului prin Iordania. Ambasada de la Tel Aviv îi preia pe cei care doresc să părăsească Fâşia Gaza din punctul de frontieră Erez, şi îi transportă la frontiera israeliano-iordaniană de unde sunt preluaţi de ambasada română din Aman.
Cetăţenii străini au primit permisiunea să plece din Fâşia Gaza. Israelul permite, de vineri dimineaţă, cetăţenilor străini care locuiesc în Fâşia Gaza să părăsească zona, în timp ce bombardamentele continuă. Israelul a deschis un punct special de trecere pentru cei care au cerut, începând de sambată, să poată părăsi Gaza.
Potrivit corespondentului Antena3, nu există informaţii potrivit cărora vreun român să fi păţit ceva.Există două cereri de ieşire din Fâşia Gaza din partea a două familii române. Nouă persoane de origine română ar urma să părăsească acea zonă periculoasă.
Turiştii străini pleacă din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Erez.
Israelul permite, de vineri, cetăţenilor străini care locuiesc în Fâşia Gaza să părăsească zona, în timp ce bombardamentele continuă. După şase zile de bombardamente masive, soldate cu mai mulţi morţi, Israelul şi-a continuat ofensivă la mai mică intensitate.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români aflaţi în Fâşia Gaza, printr-un comunicat de presă, să contacteze ambasadele româneşti din Tel Aviv pentru demararea formalităţilor de ieşire din teritoriu.
În cursul zilei de vineri, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu s-a întâlnit cu ambasadorul Israelului la Bucureşti, Oren David.
Armata israeliană a continuat raidurile şi joi noapte. Au fost vizate 15 obiective din Gaza, printre care s-au aflat depozite de rachete sau de armament. Martorii spun că există câţiva răniţi în urma bombardamentelor.
Tot în această noapte, Israelul a anunţat că va permite unui număr de 400 de străini care locuiesc în Fâşia Gaza să părăsească teritoriul. Mulţi dintre ei au început să plece încă de vineri dimineaţă. Analiştii spun că o astfel de decizie ar putea fi un semn privind la o posibilă escaladare a ofensivei aeriene israeliene în Fâşia Gaza, sau chiar o intervenţie terestră. Şi asta pentru că, de câteva zile, Israelul aduce tot mai multe trupe la graniţa teritoriului controlat de Hamas. Majoritatea locuitorilor străini din Fâşia Gaza sunt soţii ale palestinienilor sau copii ai acestor cupluri.
Zilele trecute, reprezentantul Guvernului român pe lângă Autoritatea Palestiniană, Marian Ştefan, a declarat pentru Evenimentul Zilei că a primit mai multe telefoane de la cetăţeni români disperaţi că nu pot ieşi din Gaza. Asta după ce frontierele au fost închise de armata israeliană, în urma atacurilor Hamas.
Citiţi şi "Românii aflați în Fâşia Gaza cer ajutorul autorităților pentru a fi evacuați"
Antena3.ro