Deşi informaţia a fost dezminţită de Ministrul rus de Externe şi de Vladimir Putin, imaginile surprinse în Crimeea arată cum bazele forţelor aeriene sunt părăsite de militarii ucraineni.
În locul lor, bazele sunt ocupate de indivizi armaţi, care se recomandă a fi sub comanda Moscovei, spun ucrainenii
Trupele ruseşti au început să ocupe bazele forţelor aeriene ucrainene din peninsula Crimeea, scrie presa locală.
Patru elicoptere şi trei avioane au reuşit să fugă dintr-o unitate militară din zonă după ce indivizi înarmaţi, ce se recomandau ca fiind soldaţi ruşi, le-au cerut să treacă sub comanda noului guvern din Crimeea.
Câteva ore mai târziu, baza a fost ocupată de militari de origine rusă. Aceeaşi soartă a avut şi o altă unitate militară din zonă.
„Au încercat să ne ia cu asalt. Circa 40 - 50 de oameni au început asaltul împotriva unităţii noastre, unde personalul era gata să se apere”, a povestit un reprezentant al armatei ucrainene.
Însă, în loc să deschidă focul, militarii ucraineni s-au predat.
Potrivit şefului Consiliului de Apărare şi Securitate Naţională din Ucraina, ruşii vor să ocupe Crimeea pentru a avea acces la alte regiuni ucrainene.
„Crimeea ar fi fost prima rampă de lansare. Ruşii urmau să facă pasul al doilea, folosindu-şi trupele ca să preia controlul în sudul şi estul Ucrainei în aceeaşi modalitate şi probabil şi în alte părţi din Ucraina”, a explicat Andriy Parubiy, secretarul Consiliului de Apărare şi Securitate Naţională.
Robert Serry, trimisul special al ONU în Crimeea, a fost nevoit să îşi abandoneze misiunea după ce mai mulţi indivizi armaţi l-au oprit.
Speriat, el s-a baricadat într-o cafenea din zonă, alături de un reporter care îl urmărea, în timp ce mai mulţi indivizi în costum militar păzeau uşa.
El a fost lăsat să plece doar după ce a promis că se duce direct la aeroport.
În acest context tensionat, Rusia a suspendat exportul de combustibil nuclear către ţările din estul Europei, prin Ucraina, care mai are rezerve de combustibil doar pentru lunile martie şi aprilie.
Anunţul a fost făcut de vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, la o zi după ce Gazprom a anunţat că va majora preţul la gaze pentru Ucraina începând de la 1 aprilie.