Un consilier de rang înalt al preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, a declarat într-un interviu difuzat sâmbătă că prioritatea noii administraţii americane în Ucraina va fi obţinerea păcii, şi nu returnarea teritoriilor pierdute, inclusiv Crimeea, relatează Reuters, citat de Agerpres.
Bryan Lanza, un strateg vechi al Partidului Republican, a afirmat pentru BBC că administraţia Trump îi va cere preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski o „viziune realistă pentru pace".
„Iar dacă preşedintele Zelenski vine la masă şi spune, ei bine, putem avea pace doar dacă avem Crimeea, ne arată că nu este serios. Crimeea a dispărut", a spus el. „Şi dacă prioritatea ta este de a recupera Crimeea şi de a avea soldaţi americani care să lupte pentru a recupera Crimeea, atunci eşti pe cont propriu", a adăugat Lanza.
El a subliniat că prioritatea sunt "pacea şi oprirea crimelor".
„Vom spune Ucrainei: Ştiţi ce vedeţi? Care credeţi că este o viziune realistă pentru pace? Nu este o viziune pentru victorie, ci este o viziune pentru pace. Şi haideţi să începem să avem o conversaţie sinceră", a spus el.
Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014
Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014, după o revoltă care a dus la plecarea preşedintelui ucrainean aliat al Rusiei de atunci. La mai bine de doi ani şi jumătate de la lansarea invaziei lor depline în Ucraina, forţele ruse controlează aproape 20% din teritoriul ucrainean.
Zelenski a spus în repetate rânduri că pacea nu poate fi stabilită până când nu sunt expulzate toate forţele ruse şi nu sunt returnate toate teritoriile capturate de Moscova, inclusiv Crimeea. "Planul său de victorie" prezentat luna trecută menţine această prevedere, precum şi o invitaţie ca Ucraina să adere la NATO, denunţată de mult timp de Rusia.
Ucraina a solicitat arme moderne de la Statele Unite, precum şi autorizaţia de a le folosi pe ţinte ruseşti, dar nu a cerut niciodată desfăşurarea forţelor americane pe teritoriul său.
Citeşte şi: Cele 7 promisiuni ale lui Trump care ar putea deveni realitate
Trupele ruse au eşuat în avansul lor iniţial asupra capitalei ucrainene Kiev, dar în ultimele luni au capturat o serie de sate de pe frontul de est.
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat în iunie că printre condiţiile pentru negocierile de pace se numără abandonarea de către Ucraina a celor patru regiuni anexate de Moscova, deşi Rusia nu are control deplin asupra acestora.
În timpul campaniei electorale, Trump a spus că va găsi o soluţie pentru a pune capăt războiului „într-o zi", dar nu a explicat cum va face acest lucru.
Zelenski şi Trump au vorbit la telefon săptămâna aceasta după alegerile din SUA, într-o conversaţie la care s-a alăturat şi Elon Musk, miliardarul susţinător al lui Trump, conform unor relatări din mass-media.