Credincioşii creştini din Mosul, un oraş irakian, au fost îndemnaţi de arhiepiscopul catolic siriac al oraşului să se roage şi să ţină post ca reacţie la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, considerată „o insultă la adresa religiei, dar şi a omenirii”, informează AFP, citat de Agerpres.
„Nu putem să oferim altceva decât rugăciune şi post pentru ca Dumnezeu să ierte această mare insultă”, a declarat Yunan Hano, arhiepiscopul catolic siriac din Mosul.
„Am fost şocaţi, în contextul în care Franţa este o ţară a laicităţii şi a umanităţii, o ţară care respectă toate naţionalităţile şi toate religiile, ca un astfel de comportament ofensator faţă de simboluri religioase să vină din această ţară”, a adăugat el.
Cu o zi înaintea acestui apel, Biserica catolică caldeeană din Irak şi-a exprimat de asemenea emoţia într-un comunicat, menţionând că patriarhul său, cardinalul Louis Raphael Sako, principalul lider creştin din Irak, „este alături de Biserica din Franţa”.
„Ceea ce s-a întâmplat în timpul ceremoniei (...) este ruşinos”, lezând „credinţa şi sentimentele (...) creştinilor din lumea întreagă. Principiile Jocurilor Olimpice sunt de a aduce oamenii împreună prin iubire, respect şi cooperare, nu prin suferinţă şi dezbinare”, a adăugat Biserica catolică caldeeană din Irak.
Una dintre secvenţele ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris a stârnit polemici, reprezentând un grup de persoane la masă, inclusiv mai mulţi travestiţi, o scenă care a făcut trimitere la „Cina cea de taină”, ultima masă a lui Iisus alături de apostolii săi - moment care reprezintă fundamentul tainei Euharistiei în creştinism.
Conferinţa Episcopilor din Franţa (CEF) a deplâns sâmbătă „scene de derâdere şi de batjocură la adresa creştinismului”. Thomas Jolly, directorul artistic al ceremoniei, a dezminţit însă în ziua următoare că acea secvenţă s-ar fi inspirat din Cina cea de taină.
Comunitatea creştină din Irak, care număra peste 1,5 milioane de persoane în 2003, s-a redus la aproximativ 400.000 de credincioşi, mulţi dintre creştinii irakieni fugind din calea conflictelor şi a violenţelor care le-au însângerat ţara.