Antena 3 CNN Externe Crește amenințarea ISIS în Europa și SUA. Teroriștii folosesc un nou tip de propagandă pe bază de AI pentru a atrage recruți

Crește amenințarea ISIS în Europa și SUA. Teroriștii folosesc un nou tip de propagandă pe bază de AI pentru a atrage recruți

G.M.
3 minute de citit Publicat la 09:35 21 Oct 2024 Modificat la 09:35 21 Oct 2024
atac terorist cu masina capcana in kabul
Gruparea teroristă ISIS-K, principalul afiliat al Grupării Statului Islamic în Afganistan, și-a intensificat acțiunile de recrutare în ultimul an, avertizează oficiali și analiști americani.Imagine de la un atac terorist din Kabul. FOTO: Getty Images

Gruparea teroristă ISIS-K, principalul afiliat al Grupării Statului Islamic în Afganistan, și-a intensificat acțiunile de recrutare în ultimul an, avertizează oficiali și analiști americani. Potrivit acestora, gruparea teroristă a lansat o campanie de propagandă sofisticată, cu mesaje online transmise pe rețele sociale în peste 10 limbi, cu scopul de a-i convinge pe musulmanii nemulțumiți să organizeze comploturi teroriste în SUA și alte țări occidentale, scrie NBC News. 

Recenta arestare a unui afgan acuzat că punea la cale un atac în ziua alegerilor în SUA, precum și comploturile recente din Franța, Suedia și alte zone ale lumii, arată cât de mare devine amenințarea reprezentată de ISIS-K, spun oficialii și experții în combaterea terorismului. 

În încercarea de a obține sprijin prin recrutarea de membri din mai multe comunități musulmane din diaspora din Europa și SUA, gruparea a realizat un volum mare de videoclipuri și articole în mai mult de 10 limbi.

Lucas Webber, analist de securitate, a declarat că ISIS-K s-a concentrat inițial pe imigranții tadjici din Occident, dar și-a extins atenția și spre alte comunități etnice. Gruparea încearcă acum să exploateze izolarea pe care o resimt afganii și alți imigranți și refugiați musulmani.

Mesajele online, care sunt trimise prin rețelele sociale, TikTok și dark web, prezintă ISIS-K ca „singura organizație militantă islamistă adevărată și pură care luptă împotriva guvernelor din regiune și a influențelor străine ostile ale adversarilor precum Statele Unite”, a spus Webber.

Propaganda, bazată pe decenii de mesaje de la Al-Qaida și alte grupuri militante, se concentrează pe intervențiile militare americane în țările musulmane și pe prezența armatei americane în alte țări musulmane. În mesajele transmise se tot repetă faptul că Statele Unite reprezintă „un imperiu în declin”, a spus Webber.
ISIS-K, care înseamnă ISIS-Khorasan, este o ramură a grupului original, care a apărut în Siria și Irak în urmă cu mai bine de un deceniu. Grupul inițial a fost grav slăbit după ani de atacuri din partea forțelor americane, siriene și kurde. Oficialii americani și occidentali consideră acum ISIS-K ca fiind amenințarea mai puternică. Gruparea a atras atenția prima dată în august 2021, când unul dintre membrii săi a detonat o bombă în exteriorul aeroportului din Kabul, ucigând 170 de afgani și 13 militari americani.

Gruparea s-a aflat, de asemenea, în spatele atacului asupra unei săli de concerte din Moscova, când peste 130 de oameni au murit.

ISIS-K a folosit instrumente de inteligență artificială pentru a-și extinde semnificativ materialele de propagandă, cu costuri reduse.

Aaron Zelin, expert în grupuri jihadiste la Institutul pentru Politica din Orientul Apropiat de la Washington, a spus că ISIS-K are „fluxuri multiple de mesaje, în funcție de publicul particular”. Operațiunile lor media fac „parte dintr-o campanie mai largă de recrutare și propagandă”.

Grupul a încercat să-și extindă operațiunile media, deoarece atenția globală s-a concentrat asupra războiului Israel-Hamas, au declarat oficiali și analiști americani.

„ISIS a început să se regrupeze anul trecut, pe măsură ce guvernele și-au îndreptat atenția și resursele către războiul din Ucraina, criza din Gaza și pe amenințările venite din partea Iranului și a aliaților săi militanti din regiune”, a declarat Bret Holmgren, director interimar al Centrului Național de Luptă împotriva Terorismului, la Cipher. În timpul verii, opt suspecți din Tadjikistan cu posibile legături cu ISIS au fost arestați în SUA după ce au trecut granița, ei fiind arestați sub acuzația de imigrare ilegală, nu în legătură cu un complot terorist.

La sfârșitul lunii august, autoritățile din Costa Rica au arestat un suspect tadjic cu presupuse legături cu ISIS, potrivit rapoartelor presei locale.

În 7 octombrie, Nasir Ahmad Tawhedi, în vârstă de 27 de ani, a fost arestat de FBI în Oklahoma și acuzat că a pus la cale un atac armat în ziua alegerilor. NBC News a fost primul care a raportat că Tawhedi a fost coordonat de ISIS-K. Tawhedi a fost printre zecile de mii de afgani care au fost evacuați după ce armata americană s-a retras din Afganistan în 2021. El a activat în Forța de Gardă Locală, care a asigurat paza clădirilor americane.

Membrii Congresului, dintre care unii au servit în armată în Afganistan, au propus proiecte de lege care ar rezolva statutul legal al afganilor care au luptat alături de forțele americane sau au lucrat pentru guvernul american în Afganistan. Dar legislația a fost blocată de republicani.

Acest lucru a lăsat zeci de mii de afgani în imposibilitatea de a lucra legal în America de la momentul sosirii în țară, cu trei ani în urmă. Mulți au soți și copii care sunt încă blocați în Afganistan și așteaptă să obțină aprobarea legală pentru a veni la SUA. Avocații pentru afgani și foștii ofițeri de informații au îndemnat autoritățile federale să rezolve statutul lor juridic.

×
x close