Crăciunul, naşterea Mântuitorului, slujba de la miezul nopţii sau prilejul de a decora frumos locuinţa. În majoritatea statelor de pe Glob, ziua de Crăciun este prilej de sărbătoare în întreaga ţară. Gospodinele pregătesc bucate alese, tinerii colindă, iar copiii aşteaptă cu nerăbdare darurile din Ajun.
Germanii numesc Crăciunul "Weihnachten" ("noapte solemnă"), sau "Heiligenachten" ("noapte sfântă"), în care se oficiază slujba de la miezul nopţii. Nu este evocată, astfel, naşterea Mântuitorului.
Din prima duminică de Advent, târgurile de Crăciun invadează pieţele oraşelor, dându-se startul sărbătorilor de sfârşit de an. Coroana de Advent este confecţionată în familie din ramuri verzi care celebrează natura. Pe aceasta se aşează patru lumânări, care vor fi aprinse succesiv în fiecare duminică de Advent, sau 24 de săculeţe cu dulciuri şi bunătăţi care vor fi degustate zilnic în familie.
Germanii acordă un inters deosebit decoraţiunilor din locuinţe. Agaţă coroane de brad la uşă, iar la ferestre aşează lumânări electrice.
În Germania, sărbătoarea Crăciunului durează două zile. 26 decembrie este declarată zi liberă, fiind ziua dedicată vizitelor în familie sau la prieteni. Cadourile sunt oferite în după-amiaza zilei de 25 sau în seara zilei de 24 decembrie, nu din partea lui " Moş Crăciun", ci a lui "Christ-Kind" (copilul Iisus).
În
Belgia, sărbătorile de iarnă încep pe 6 decembrie, odată cu apariţia lui Moş Nicolae şi se sfârşesc în noaptea de Anul Nou. La fel ca în România, după cadourile de la Moş Nicolae vin cele de la Moş Crăciun. Ajunul se petrece în familie. La miezul nopţii, se merge la slujbă. Cei dornici de socializare, ies în stradă, precum fac cei din centrul oraşului Bruxelles unde, indiferent de vreme, mii de persoane asistă, în familie, la aprinderea lumânărilor de la ora 00.00.
În
Bulgaria, Crăciunul ("Koleda") începe la ora 00.00. Fetele tinere pregătesc o pâine specială numită "Krava" pentru colindătorul preferat - "Koledar". Colindătorii sunt tineri necăsătoriţi sau căsătoriţi recent, costumaţi cu haine tradiţionale, care ţin în mână un "Koledarka" - baston mare din lemn de stejar sculptat. Băieţii fac înconjurul satului şi se opresc în fiecare casă pentru a face urări şi pentru a primi cadouri special preparate pentru ei. La bulgari, Crăciunul durează până în zorii zilei.
CRĂCIUNUL LA ROCKEFELLER CENTER, NEW YORK
În
Penisula Scandinavă, Crăciunul poartă numele de"Jul", denumire ce adaptează numele sărbătorii păgâne a solstiţiului de iarnă "roata" (roata anului care se învârte spre primăvară).
În
Danemarca, Crăciunul este o sărbătoare petrecută în familie, cu prietenii. Festivităţile de Advent încep cu patru săptămâni înainte de Crăciun. Coroana de ramuri verzi este făcută în familie sau cu prietenii şi fiecare dintre duminici este un prilej de a lua parte la mese festive, în compania celor dragi.
În
Spania, Crăciunul începe la jumătatea lunii decembrie şi se sfârşeşte de "Ziua regilor", pe 6 ianuarie. Potrivit tradiţiei, darurile sunt aduse copiilor de Regii Magi, în zorii zilei de 6 ianuarie, decretată zi liberă.
Francezii încep procesul de decorare a străzilor şi caselor cu câteva zile înainte de Crăciun. Familia se reuneşte de Ajun, în jurul unei mese cu produse tradiţionale, precum somon fume la fois gras, "la Buche de Noel" (o prăjitură de Crăciun, în formă de buturugă) vin şi multe sortimente de brânzeturi. Père Noël aduce darurile în noaptea de Ajun, iar copiii le descoperă de dimineaţă la poalele bradului împodobit.
În
Italia, Crăciunul ţine trei zile, 24-26 decembrie. Aici se instalează "il presepe" ? scena Naşterii lui Iisus, cu 9 zile înainte de Crăciun. Bradul de Crăciun se împodobeşte pe 8 decembrie, zi liberă în Italia.
La
britanici, Crăciunul poartă denumirea de"Christmas", adică "slujba lui Hristos". Nu se sărbătoreşte naşterea lui Iisus, ci slujba de la miezul nopţii. Casele sunt frumos decorate atât în interior, cât şi în exterior. Copiii intonează, pe stradă, celebrele"Christmas carols", pentrucare primesc bănuţi. Cei mici aşează un platou cu mâncare pentru Father Christmas (Moş Crăciun), care le va lăsa cadourile în şosetele agăţate lângă şemineu sau la picioarele patului.
În
Statele Unite, pregătirile de Crăciun încep în noiembrie. Prima zi importantă este Thanksgiving Day (Ziua Recunoştinţei). În binecunoscutul Rockefeller Center, lângă patinoar se împodobesc brazi de zeci de metri înălţime.
În centrele comerciale apar zilnic noi ornamente de sărbători, alaturi de Mos Craciun pe sania sa cu reni şi spiriduşi.
Copiii îl aşteaptă pe Santa Claus la fel ca în ţările europene. Fiecare membru al familiei primeşte câte un băţ din zahăr. Santa lasă cadourile sub brad, conform scrisorilor pe care le-a primit de la copii şi în funcţie de cât de cuminţi au fost pe parcursul anului.
Antena3.ro