"Eram îngrozit. Era un coşmar pe plan psihologic", a adăugat oficialul ONU, fără a-şi putea stăpâni lacrimile.
În 2007, James Wasserstromla, la vremea aceea oficial de rang înalt al ONU în Kosovo, a semnalat presupuse cazuri de mită în legătură cu alţi oficiali din cadrul misiunii Naţiunilor Unite.
ONU a demarat o anchetă secretă internă, însă Wasserstrom afirmă că denunţul său a fost discret raportat membrilor respectivi ai MINUK (Misiunea ONU în Kosovo).
Imediat după ce a raportat faptele superiorilor săi de la sediul ONU, Wasserstrom a fost notificat că a devenit el însuşi obiectul unei anchete.
Astfel, în iunie 2007, când voia să-şi petreacă sfârşitul de săptămână în Grecia cu familia sa, el a fost arestat la frontiera Kosovo, i s-a confiscat paşaportul şi a fost condus la apartamentul său din Priştina, iar ofiţeri ai MINUK au percheziţionat locuinţa şi biroul său.
MINUK a închis atunci biroul, postul său fiind scos de la bugetul misiunii, iar Wasserstrom a fost pentru scurt timp deţinut de poliţia MINUK. La intrarea în clădirea în care se afla biroul său, MINUK a pus afişe cu fotografia şi numele său, cerând să-i fie interzis accesul.
Potrivit mărturiilor depuse de fostul oficial ONU în instanţă, după ce a rămas fără serviciu, a fost nevoit să meargă la psiholog zilnic, timp de un an.
"Eram foarte deprimat. Eram irascibil. Nu mai aveam răbdare cu copiii mei. Sufeream un stres posttraumatic", a precizat el.
Wasserstrom solicită o compensaţie financiară în valoare de un milion de dolari.