Antena 3 CNN Externe Corupţia afectează progresul României

Corupţia afectează progresul României

Corupţia afectează progresul României
22 Mai 2007   •   08:57

Referendumul din România şi alegerile europene din Bulgaria marchează progresele celor două state în stabilirea unor sisteme democratice după ieşirea din dictatura comunistă. Aşa relatează ?Financial Times?, în ediţia sa electronică de marţi. Publicaţia arată, însă, că cele două state se luptă în continuare cu fenomenul corupţiei.

România şi Bulgaria nu erau pregătite pentru statutul de membru al Uniunii Europene la începutul acestui an şi nici una nu avea un sistem juridic independent, apreciază ?Financial Times?. În ambele state corupţia afectează atât cetăţenii obişnuiţi, cât şi procesul politic. Comisia Europeană monitorizează acest fenomen şi va realiza un raport la sfârşitul lui iunie, pe baza căruia va lua o decizie referitoare la posibilitatea impunerii "clauzelor de salvgardare".

Numeroşi cetăţeni bulgari consideră că ţara lor are de suferit în urma unei imagini internaţionale nedrepte, că fenomenul corupţiei există în toate statele membre şi că Bruxelles-ul aplică noilor ţări membre standarde duble. De fapt, cei obsedaţi de corupţia la nivel guvernamental sunt chiar cetăţenii bulgari, şi mulţi dintre ei fac apel la Bruxelles în vederea eradicării acestui fenomen, scriu cei de la ?The Times?.

Comisia Europeană nu intenţionează să intervină, deşi procurorul-general şi ministrul de Interne i-au cerut să observe acest caz. Nici impunerea clauzelor de salvgardare nu va antrena rezultate pozitive, apreciază jurnaliştii. O altă posibilitate ar fi suspendarea finanţării europene, care va începe din toamnă, din aşa-zisele fonduri structurale, pentru proiecte de infrastructură şi pentru o strategie comună în domeniul agriculturii, mai scriu cei de la ?Financial Times?.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close