Antena 3 CNN Externe Corespondență din Londra: Noul premier laburist din Marea Britanie nu vrea revenirea țării în UE

Corespondență din Londra: Noul premier laburist din Marea Britanie nu vrea revenirea țării în UE

Starmer Profimedia
Keir Starmer face declarații din Downing Street 10, după ce a devenit prim-ministru. Sursă foto: Profimeia Images
de Ciprian Vîrlan    |    05 Iul 2024   •   19:12

O nouă eră politică începe în Marea Britanie, după ce liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, a devenit premier.

Formațiunea sa a câștigat 412 de mandate din cele 650 ale Camerei Comunelor la alegerile parlamentare de joi.

Este cel mai bun rezultat electoral al Partidului Laburist din 2001 încoace, atunci când lider era Tony Blair. Victoria sa pune capăt perioadei de 14 ani de conducere conservatoare la Londra.

"Prezența la vot a fost una destul de scăzută: aproximativ 60%, cea mai mică din ultimii mai bine de 20 de ani. În acest context, britanicii ieșiți la urne i-au votat, în majoritatea lor, pe laburiști, sătui, probabil, de 14 ani de guverne conservatoare, dintre care ultimii șase - șapte au fost marcați de haosul asociat cu efectele ieșirii din Uniunea Europeană.

Keir Starmer a fost primit astăzi de Regele Charles al III-lea pentru a fi învestit prim-ministru. Este primul șef de guvern laburist numit de Charles.

Starmer a promis astăzi că Marea Britanie va redeveni prosperă, iar sistemul național de sănătate va fi repus pe picioare.

Lideri politici din întreaga lume, inclusiv premierul român Marcel Ciolacu, l-au felicit pe Starmer pentru victoria în alegeri.

O absență notabilă între autorii acestor mesaje de felicitare este cea a președintelui SUA, Joe Biden. Este cu atât mai semnificativ, cu cât noul premier laburist va pleca marți, săptămâna viitoare, în SUA, pentru summitul NATO.

De asemenea, el se va întâlni în perioada următoare cu lideri din Uniunea Europeană. Oponent al Brexitului în deceniul trecut, Keir Starmer spune în prezent că Marea Britanie nu va reveni în UE și se pronunță pentru renegocierea unor înțelegeri comerciale cu blocul comunitar", a relatat din Londra corespondentul Antena 3 CNN, Ciprian Vîrlan. 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close