Mai multe evenimente petrecute în ultimele ore par să confirme iminența unui atac la Iranului în Israel.
Franța, Germania și Regatul Unit au cerut Iranului și aliaților săi să se abțină de la atacuri asupra statului evreu, anunțate ca răzbunare pentru eliminarea liderilor de vârf ai grupărilor Hamas și Hezbollah.
Conducătorii celor trei state europene au emis, luni, o declarație comună, cerând reducerea tensiunilor, stabilitate regională și o încetare urgentă a focului.
Tot luni, armata israeliană a anunțat că Hezbollahul a lansat mai multe rachete spre nordul țării, fără a face victime și că, la rândul lor, militarii IDF au distrus un lansator de rachete al Hezbollah în sudul Libanului și au lovit mai multe clădiri ale grupării pro-iraniene.
"Securitate Israelului este prioritatea zero a Occidentului în momentul de față. Asta rezultă atât din eforturile depuse pe plan diplomatic, cât și din trimiterea forțelor militare suplimentare în zona Orientului Mijlociu.
Astăzi a venit un ordin și mai clar din partea Pentagonului, care a cerut accelerarea deplasării în zonă a portavionului 'Abraham Lincoln' și a avioanelor sale de luptă.
În sprijinul Israelului ar fi gata să intervină nu doar forțe ale SUA, ci și din Marea Britanie și Franța. Aliații încearcă să facă o adevărată umbrelă defensivă pentru statul evreu, în cazul unui atac de anvergură din partea Iranului.
Îl ascultam în urmă cu aproximativ două zile, de aici, din Nahariia - un oraș aflat în apropierea graniței cu Libanul - pe primarul acestei localități. Acesta spunea că are informații conform cărora, în cazul unui atac, gruparea Hezbollah ar fi capabilă să trimită spre nordul Israelului aproximativ 4000 de rachete în fiecare zi.
Asta, fără a lua în calcul un atac al Iranului. Israelul a anunțat, inclusiv în cursul zilei de astăzi, că a pus la punct planuri atât defensive, cât și ofensive și că este pregătit de un conflict atât cu Hezbollah, cât și cu Iranul", a relatat, din Israel, corespondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu.