Antena 3 CNN Externe Corespondență din Marea Britanie: "Cinci arestări în cazul revoltelor din Leeds. Vor avea loc altele în următoarele ore"

Corespondență din Marea Britanie: "Cinci arestări în cazul revoltelor din Leeds. Vor avea loc altele în următoarele ore"

masini incendiate pe strazile din leeds
Haos și violențe pe străzile din Leeds. FOTO Getty Images
de Ciprian Vîrlan    |    19 Iul 2024   •   22:52

Poliția britanică încearcă să prevină noi tulburări în orașul Leeds, unde mai mulți cetățeni români au fost filmați în timp ce participau la violențe împotriva autorităților. Incidentele au izbucnit după ce autoritățile au luat copiii unei familii de români.

"În urmă cu puțin timp, poliția a dat noi detalii în cazul violențelor din Leeds. Până în acest moment, sunt cinci persoane arestate. Am încercat să intru în legătură cu poliția și să aflu dacă sunt cetățeni români arestați în acest caz. Polițiștii nu au confirmat pentru moment, dar au comunicat că vor mai urma arestări în timpul nopții și în timpul zilelor ce urmează.

Autoritățile mi-au mai comunicat că în timpul weekend-ului în zona respectivă vor fi forțe importante de poliție și măsuri de securitate înăsprite, având în vedere riscul reizbucnirii tulburărilor. De astă dată, polițiștii intenționează să contracareze prompt eventualele violențe.

Legat de criticile că echipajele de polițiști care au asistat preluarea copiilor familiei de români s-au retras după primele atacuri ale mulțimii, trebuie precizat că aceste echipaje nu aveau mijloace de protecție, nu aveau căști de protecție sau scuturi, iar localnicii agresivi începuseră deja să arunce în ei cu pietre și sticle.

În ceea ce-i privește pe participanții la violențe, în comunicatele poliției nu se specifică nicio naționalitate, însă pe imagini este de-a dreptul șocant să vedem și să auzim îndemnuri la violență în limba română", a relatat corespondentul Antena 3 CNN în Marea Britanie, Ciprian Vîrlan.

Ziar britanic: tatăl ai cărui copii au fost luați de poliție face apel la calm

Tatăl copiilor luați de autoritățile britanice într-o operațiune ce a degenerat și a dus la violențe grave pe străzile din Leeds a făcut apel la calm, dar a implorat, totodată, autoritățile din Regat "să-i dea familia înapoi".

Oamenii au fost avertizați să rămână în case după revoltele izbucnite joi seară în zona Harehills. O mașină de poliție a fost răsturnată, amintește publicația britanică The Mirror. Un autobuz cu etaj a fost incendiat, un localnic susținând că șoferului i s-a spus "coboară și salvează-ți viața".

https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/leeds-riots-sobbing-dad-begs-33279665

Populația din zonă s-a manifestat cu violență după ce patru copii ai unei familii de români au fost luați și plasați în îngrijire. Vineri dimineață, familia s-a adunat în stradă, în fața rămășițelor autobuzului ars.

"Tatăl și mama ne-au abordat pentru a le publica apelul menit să-i ajute să-și recupereze copii. Ei au plâns în timp ce au declarat pentru The Mirror că sunt originari din România și că nu le-au făcut niciodată rău copiilor lor. 'Vă rog să îmi aduceți copiii înapoi. De ce mi-ați luat copiii? Au fost luați de lângă noi', s-a lamentat tatăl în apelul către autorități. Un prieten de familie a declarat că bărbatul a încercat să oprească violențele atunci când lucrurile au degenerat și că vrea ca situația să se calmeze", a relatat publicația citată.

Comunicat MAE: Consulul României la Manchester s-a întâlnit cu autoritățile locale din Leeds

"În continuarea informațiilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) cu privire la incidentele produse în seara zilei de 18 iulie 2024, în Leeds (UK), vă comunicăm că demersurile realizate de către Centrala MAE, prin intermediul misiunii diplomatice și al Consulatului General al României la Manchester, au continuat pe parcursul zilei de vineri, 19 iulie 2024.

Astfel, consulul general al României la Manchester a avut o serie de întâlniri cu reprezentanții autorităților locale din Leeds implicate în gestionarea situației care a avut la bază acțiunea de preluare a patru cetățeni români minori în grija serviciilor sociale locale. În cadrul dialogului, reprezentanții autorităților locale de poliție au apreciat demersurile efectuate de Consulatul General al Românei la Manchester în sprijinul normalizării situației, respectiv discuțiile cu familia de cetățeni români și cu reprezentanții cultelor religioase din care fac parte cetățenii români prezenți la fața locului.

În cadrul discuțiilor a fost subliniată necesitatea respectării recomandărilor autorităților locale, urmarea căilor legale de acțiune și importanța respectării deciziilor autorităților de protecție a minorilor din Leeds. Potrivit reprezentanților autorităților locale de poliție, ancheta derulată cu privire la acest incident este în curs de desfășurare, astfel încât la acest moment nu au fost recepționate notificări cu privire la reținerea sau arestarea unor cetățeni români implicați în evenimentele din seara zilei de 18 iulie 2024.  

De asemenea, în contextul discuțiilor cu reprezentanții serviciilor sociale britanice din cadrul Consiliului local Leeds care gestionează cazul cetățenilor români minori, precum și cu familia de cetățeni români, reprezentanții CG Manchester i-au asigurat de sprijinul autorităților române în identificarea unei soluții stabile, de durată, în interesul superior al minorilor, cu respectarea deciziilor adoptate de autoritățile britanice responsabile de caz. Reprezentanții CG Manchester au subliniat importanța deschiderii și a cooperării familiei minorilor cu autoritățile competente pentru identificarea tuturor instrumentelor menite să faciliteze o soluție în interesul superior al minorilor. 

Menționăm faptul că, potrivit competențelor, în ansamblul acțiunilor de protecție și asistență consulară efectuate pentru cetățenii români, MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României, iar în unele situații cu sprijinul atașaților pentru probleme sociale si de muncă, acordă o atenție deosebită minorilor români care s-ar putea regăsi în situații dificile, în străinătate. De asemenea, este menținut dialogul cu părinții minorilor, cu autoritățile locale competente, precum și cu instituțiile române cu atribuții în materie de protecție a drepturilor minorilor.

Totodată, MAE subliniază că în toate demersurile efectuate în cazul cetățenilor români minori aflați în situații deosebite, primează exclusiv principiul fundamental privind respectarea interesului superior al copilului, în deplină concordanță cu principiile înscrise în Convenția privind Drepturile Copilului, cu respectarea reglementărilor din statul de cetățenie/ reședință permanentă/ domiciliu al minorului", se menționează într-un comunicat al Ministerului Român de Externe, difuzat vineri după-amiază.

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close