Antena 3 CNN Externe Corespondență Antena 3 CNN din Israel, la granița cu Libanul. Mii de oameni evacuați, secțiile de terapie intensivă mutate în buncăre

Corespondență Antena 3 CNN din Israel, la granița cu Libanul. Mii de oameni evacuați, secțiile de terapie intensivă mutate în buncăre

laurentiu radulescu in israel
Laurenţiu Rădulescu, trimisul special al Antena 3 CNN, se află la granita cu Libanul. FOTO: Antena 3 CNN
de Laurențiu Rădulescu    |    09 Aug 2024   •   10:52

Întrebat dacă se observă schimbări în zonă în contextul noilor informații, corespondentul Antena 3 CNN în Israel, Laurențiu Rădulescu, a răspuns că nu sunt schimbări majore, și că de fapt e vorba despre o pregătire continuă observată încă de la momentul intrării pe teritoriul Israelului. 

"Este o pregătire continuă, nu doar în orașele mari. Ieri am încercat să ajungem exact pe punctul de graniță, acolo unde sunt și militarii israelieni, pentru că toate acele localități aflate pe punctul de graniță au fost evacuate. Este vorba despre mii de persoane care au fost nevoite să-și părăsească locuințele din cauza luptelor intense duse în ultima săptămână și jumătate - două dintre Hezbollah și Israel.

Este o pregătire continuă pe mai multe paliere, nu doar IDF-ul se pregătește pe mare și aerian. Am auzit ieri inclusiv focuri de artilerie care ținteau poziții militare ale Hezbollah. Dar, este și o pregătire din punct de vedere medical, spitale foarte mari care și-au făcut rezerve de sânge, care și-au mutat secțiile de terapie intensivă în buncăre subterane, pentru ca în momentul în care vor începe aceste bombardamente, automat răniții și personalul medical să poată primi acei răniți care vin de pe linia frontului.

Vorbim aici inclusiv de militari, dar și de posibile persoane civile. În ceea ce privește Haifa, oraș care se află la aproximativ 50-60 km de linia frontului, acolo, oamenii sunt cumva mai relaxați tocmai prin prisma faptului că au încredere că IDF-ul va reuși să doboare prin sistemul antiaerian Iron Dome acele rachete care se vor îndrepta spre orașele lor. 

Orașul Haifa de zile bune este trecut pe lista Iranului în ceea ce privește un eventual atac însemnat. Problema principală, cel puțin în ultimele 24 de ore, în schimb, este legată de un atac mult mai puternic decât ceea ce s-a întâmplat până acum, al Hezbollah. Ieri, primarul unei localități făcea o afirmație cutremurătoare, că Hezbollah ar putea trimite spre Israel nu mai puțin de 4000 de rachete în fiecare zi și că Hezbollah are într-adevăr rachete care pot atinge ținte. Rămâne de văzut ce se va întâmpla dacă acest atac va veni, când va veni și dacă va fi un corelat cu cel al Iran", a relatat Laurențiu Rădulescu.

(Corespondență realizată de Laurențiu Rădulescu și Costi Pahonțu)

×
Subiecte în articol: Israel Iran Hezbollah Hamas
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close