Antena 3 CNN Externe Corespondență Antena 3 CNN din Londra: „Britanicii sunt nemulțumiți de direcția țării după Brexit și le dau conservatorilor un vot de blam"

Corespondență Antena 3 CNN din Londra: „Britanicii sunt nemulțumiți de direcția țării după Brexit și le dau conservatorilor un vot de blam"

Polling station Profimedia
Secție de vot în Marea Britanie. Sursă foto: Profimedia Images
de Ciprian Vîrlan    |    04 Iul 2024   •   21:07

4 iulie 2024 este Ziua Judecății pentru politicienii Partidului Conservator din Marea Britanie, puși acum să achite costul politic al scandalurilor din ultimii ani.

„Laburiștii vor trebui să rezolve ce au distrus conservatorii prin ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar trebuie să se ocupe și de crizele curente: costul ridicat al vieții, costul mare al energiei, listele de așteptare din sistemul de sănătate, în condițiile în care peste 7 milioane de pacienți așteaptă să înceapă un tratament medical sau să fie văzuți de un medic.

Britanicii, chiar dacă mulți dintre ei încă aprobă Brexit-ul, spun că nu sunt mulțumiți de calea pe care țara a mers după ieșirea din Uniunea Europeană. Prin urmare, conservatorii sunt în poziția de a primi un vot de blam la alegerile de astăzi", a relatat corespondentul Antena 3 CNN la Londra, Ciprian Vîrlan.

Liderul laburist Keir Starmer a fost un oponent puternic al ieșirii Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană. În prezent însă, el spune că un guvern laburist nu ar va să revină asupra acestei decizii.

Comentatorii au comparat alegerile din 4 iulie 2024 cu cele din 1997, când Tony Blair a condus Partidul Laburist spre o victorie zdrobitoare, după 18 ani de guvernare conservatoare.

În prezent, conservatorii sunt cei care, aflați de 14 ani la putere, au trecut printr-o perioadă turbulentă ce include Brexit-ul pandemia de Covid, șocul economic al invaziei ruse în Ucraina și șocul economic produs pe plan intern de mandatul de șase săptămâni al lui Liz Truss.

În ordinea procentajelor în intențiile de vot, actorii principali ai scrutinului legislativ anticipat sunt laburiștii (40% - 42%), conservatorii (21%) și partidul Reform UK, condus de Nigel Farage (16%), binecunoscut propagandist pro Brexit și anti-migrație.

În Scoția, Partidul Național Scoțian, SNP, speră să ia majoritatea voturilor. Dacă se va întâmpla astfel, guvernul de aici va încerca să deschidă negocieri privind independența Scoției cu noul Cabinet de la Londra.

SNP dorește revenirea țării în Uniunea Europeană. 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Un bărbat a murit, după ce s-a înfipt cu mașina în parapet
x close