Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord se laudă că a testat o rachetă „cu un focos foarte mare”

Coreea de Nord se laudă că a testat o rachetă „cu un focos foarte mare”

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 09:13 02 Iul 2024 Modificat la 09:13 02 Iul 2024
racheta getty images
Analiştii estimează că această rachetă balistică ar putea fi dotată cu o capacitate nucleară. Sursa foto: Getty Images

Coreea de Nord a testat o nouă rachetă balistică tactică, capabilă să transporte un focos de foarte mari dimensiuni, a anunţat marţi agenţia de presă oficială, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Phenianul a lansat luni o rachetă Hwasong-11Da-4.5, capabilă să transporte un focos de mari dimensiuni ce cântăreşte 4,5 tone, a anunţat agenţia de presă KCNA.

Analiştii estimează că aceasta ar putea fi dotată cu o capacitate nucleară.

„Tirul de testare a fost efectuat cu o rachetă echipată cu un focos greu simulat, pentru a verifica stabilitatea zborului şi precizia tirului cu o rază de acţiune maximă de 500 de kilometri şi o rază minimă de 90 de kilometri”, a precizat agenţia.

Armata sud-coreeană a descris înainte de aceasta testele de luni drept tiruri a două rachete balistice cu rază scurtă, dintre care una ar fi eşuat la începutul zborului.

Aceste teste intervin după proteste formulate de regimul lui Kim Jong Un împotriva unor manevre militare comune ale Coreei de Sud, Japoniei şi SUA, săptămâna trecută. 

Phenianul a denunţat această alianţă drept o „versiune asiatică a NATO” şi a avertizat împotriva unor „consecinţe fatale”.

Liderul nord-coreean s-a angajat în timpul unui congres al partidului unic în 2021 să dezvolte mai multe arme avansate, printre care un focos de foarte mari dimensiuni, un satelit militar spion şi rachete balistice intercontinentale cu combustibil solid.

Racheta testată este „un focos de foarte mari dimensiuni”, potrivit KCNA, care nu menţionează cuvântul „nuclear”, remarcă Hong Min, analist al Institutului coreean pentru unificare naţională de la Seul.

„Însă, pentru că ea este capabilă să transporte un focos nuclear, ea poate fi considerată o armă nucleară”, a declarat el pentru AFP.

Relaţiile dintre cele două Corei s-au deteriorat puternic în ultimii ani. Phenianul şi-a înmulţit testele de armament şi trimite spre Sud baloane umplute cu deşeuri.

Armata sud-coreeană a declarat marţi că a reluat exerciţiile cu tiruri reale lângă frontiera cu Nordul. 

Trupele sud-coreene au efectuat circa 140 de tiruri cu obuziere K9 şi K105A1 pe poligoane de tragere situate la mai puţin de cinci kilometri de linia de demarcaţie ce traversează mijlocul zonei demilitarizate ce separă cele două Corei, a precizat armata.


 

×
x close