Acestea ar fi fost primele discuţii la nivel înalt între cele două ţări după mai mulţi ani. Se pare că motivul care a dus la anularea întâlnirii îş reprezintă existenţa unor neînţelegeri de protocol.
„Nu vor avea loc discuţii mâine", a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului sud-coreean al Unificării, însărcinat cu afaceri intercoreene, fără a preciza însă dacă reuniunea a fost doar amânată pentru o altă dată sau anulată definitiv.
Ci câteva ore înainte, Seulul anunţase o serie de dificultăţi în privinţa alcătuirii delegaţiilor care trebuiau să se întâlnească la Hotelul Grand Hilton din capitala sud-coreeană.
Coreea de Nord a anunţat că „şeful delegaţiei noastre reprezintă o problemă", a informat un oficial guvernamental sud-coreean sub protecţia anonimatului.
După luni de tensiuni militare, marcate de ameninţări nucleare, Coreea de Sud şi aliaţii săi, precum şi puterile regionale China şi Japonia, s-au bucurat de intenţia Phenianului de a relua dialogul.
Dar, pentru a se ajunge la rezultate concrete, cele două delegaţii ar trebui să fie conduse de către oficiali care au autoritatea necesară de a negocia, iar eşecul negocierilor de marţi privind componenţa delegaţiilor semnalează gradul de neîncredere care s-a instalat între cele două ţări după separarea de la sfârşitul războiului dintre ele.
Coreea de Sud a vrut două zile de discuţii între ministrul Unificării, Ryoo Kihl-jae, însărcinat de relaţiile cu Coreea de Nord, şi omologul său nord-coreean Kim Yang-gon, ultimul dialog la acest nivel având loc în 2007.
Coreea de Nord a refuzat însă, iar cele două părţi au convenit să desemneze funcţionari de rang înalt ale căror responsabilităţi în gestionarea afacerilor intercoreene rămân vagi.
Ordinea de zi a fost limitată la o serie de proiecte economice blocate, în special vizând complexul industrial de la Kaesong, situat pe teritoriul nod-coreean, închis de Phenian în aprilie, în perioada celor mai intense tensiuni.