Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord vrea să revină la masa tratativelor nucleare

Coreea de Nord vrea să revină la masa tratativelor nucleare

1 minut de citit Publicat la 05:02 07 Oct 2009 Modificat la 05:02 07 Oct 2009
Coreea de Nord vrea să revină la masa tratativelor nucleare
Coreea de Nord şi-a exprimat disponibilitatea de a reveni la negocieri pentru dezarmarea nucleară, la care a renunţat acum şase luni, dar numai după ce discută direct cu SUA pentru a îmbunătăţi "relaţiile ostile".

Liderul Kim Jong-Il a luat angajamentul la o întâlnire cu premierul chinez Wen Jiabao, anunţă agenţia oficială de presă nord-coreeană.
Subliniind urgenţa acestei chestiuni, o sursă sud-coreeană declara că Nordul pare să fie în fazele finale ale de repornire a fabricilor de producere a plutoniului pe care le închisese înainte de abandonarea discţiilor în format de şase.

"Relaţiile ostile dintre Republica Populară Democrată Coreeană şi Statele Unite ar trebui să fie transformate în legături paşnice prin discuţii bilaterale" declara Kim, citat de presă.
"Ne-am exprimat disponibilitatea de a desfăşura discuţii multilaterale, în funcţie de negocierile americano-nord coreene?. Kim arăta că angajamentul Nordului de a denucleariza peninsula coreeană rămâne neschimbat. Agenţia chineză Xinhua scrie că cei doi lideri au ajuns la "consens vital " în această chestiune.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Ma Zhaoxu, a salutat iniţiativa Phenianului şi a descris formatul de negocieri în şase ca fiind un mecanism eficient.

Nordul a legat în ultima vreme denuclearizarea peninsulei coreene de ritmul eforturilor globale de dezarmare atomică şi susţine că are nevoie de arme atomice pentru a se apăra de ostilitatea americană.
Acesta a părăsit discuţiile în format de şase în aprilie, după ce ONU a condamnat lansare rachetei cu rază lungă de acţiune. În mai a organizat un al doilea test nuclear, ceea ce a declanşat sancţiuni ONU mai dure, susţinute chiar de aliatul chinez. Phenianul a făcut mereu presiuni pentru discuţii bilaterale cu SUA, sperând să îşi impulsioneze statutul său internaţional.

Departamentul american de stat a reiterat că este pregătit să revină la discuţii menite a aduce Coreea de Nord la masa tratativelor, dar scopul trebuie să fie încheierea totală a programelor nucleare ale Phenianului.
Discuţiile în format de şase, începute în 2003, grup ce cuprinde cele două Corei, China, SUA, Rusia, Japonia. În 2005 şi 2007 s-a ajuns la un acord prin care Nordul închidea fabricile de la Yongbyon şi trebuie să le dezasambleze.

Antena3.ro

×
x close