Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord vinde în secret aur către China

Coreea de Nord vinde în secret aur către China

Coreea de Nord vinde în secret aur către China
Foto: Mediafax/AFP
de M.T.    |    25 Sep 2012   •   12:38

Coreea de Nord a vândut în secret aur, în încercarea de a compensa lipsa de valută forte, după ce a cheltuit milioane de dolari pentru a celebra 100 de ani de la naşterea lui Kim Il-Sung, în aprilie acest an.

Ziarul Chosun Ilbo citează surse chineze, care susţin că autorităţile nord-coreene au vândut peste două tone de aur către China în ultimul an, în schimbul a 100 de milioane de dolari

„Coreea de Nord nu a exportat doar lingouri de aur obţinute din mine sau aflate în agenţiile guvernamentale, dar a şi colectat mărunţişuri din acest metal preţios de la oamenii obişnuiţi, a declarat un om de afaceri coreean pentru sursa citată.

„Comaniile de comerţ nord-coreene din China au primit aurul în secret. În acest sens, populaţia din Coreea de Nord a fost obligată să-şi vândă bijuteriile către agenţiile guvernamentale”, a mai dezvăluit omul de afaceri.

Acţiunea de vânzare a aurului a început după ce Kim Jong-Un a preluat conducerea ţării în urma morţii lui Kim Jong-Il din decembrie 2011.

Coreea de Nord a început să sufere de pe urma lipsei de valută forte după ce relaţiile economice cu Coreea de Sud au încetat ca urmare a acuzaţiilor de atacare a unui vas comercial sud-coreean în martie 2010, incident care a dus la moartea a 46 de persoane.

Anual, Coreea de Nord produce aproximativ două tone de aur, în special din minele situate în nord-vestul ţării.

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord coreea de sud aur China
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close