Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord şi-a dezafectat principalul reactor nuclear

Coreea de Nord şi-a dezafectat principalul reactor nuclear

Coreea de Nord şi-a dezafectat principalul reactor nuclear
15 Iul 2007   •   15:20

Coreea de Nord a anunţat închiderea principalului său reactor nuclear, capabil să producă plutoniu destinat bombelor atomice. Departamentul de Stat american a salutat anunţul, dar a adăugat că aşteaptă confirmarea din partea inspectorilor internaţionali. După negocieri îndelungate şi un prim test nuclear, Coreea de Nord s-a angajat să pună capăt programului nuclear. În schimb, nord-coreenii vor primi 50.000 de tone de păcură din Coreea de Sud. Prima navă cu combustibil a ajuns ieri dimineaţă într-un port nord-coreean, iar regimul comunist şi-a respectat angajamentul şi a oprit reactorul nuclear de la Yongbyon. Închiderea reactorului va fi supravegheată de inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, reveniţi ieri la Phenian, după cinci ani în care nord-coreenii au refuzat să-i primească.

Statele Unite au subliniat că închiderea reactorului trebuie să fie doar un prim pas spre denuclearizarea totală. Coreea de Nord avertiza, vineri, că ar putea relansa programul nuclear dacă americanii continuă ?presiunile? asupra sa. Închiderea reactorului nu este un scop în sine ci un prim pas spre dezafectarea, demolarea şi apoi abandonarea totală a centrelor nucleare in Coreea de Nord.

Negocierile cu nord-coreenii vor fi reluate astăzi, dacă taifunul din Japonia nu va întârzia deplasarea delegaţiei americane. Coreea de Nord doreşte şi convorbiri pe teme militare cu Statele Unite, care să ducă la încetarea oficială a războiului coreean din anii '50.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close