Un tunel de peste 500 de metri adâncime la complexul nord-coreean de teste nucleare indică, fără îndoială, că se pregăteşte un nou experiment, potrivit unui cotidian din Coreea de Sud, care citează surse din cadrul serviciilor de informaţii, transmite
AFP. Lucrările se desfăşoară în prezent în districtul Punggye, provincia Hamgyong de Nord (nord-estul ţării), locul unde Phenianul a realizat două teste nucleare, în octombrie 2006 şi în mai 2009, relatează cotidianul de mare tiraj Chosun Ilbo.
Conform informaţiilor, Coreea de Nord efectuează excavaţii importante şi ridică o nouă clădire la pcomplexul nuclear principal de la Yongbyon, aflat la nord de capitală.
Informaţiile, neconfirmate de serviciile de informaţii sud-coreene, vin pe fondul unor tensiuni serioase în Peninsula Coreeană şi în contextul îngrijorărilor din ce în ce mai mari privind programul nuclear al Coreei de Nord.
Philip Crowley, purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, a estimat, în urmă cu doar o zi, că Phenianul dispune de cel puţin o altă instalaţie de îmbogăţire a uraniului, decât cea prezentată în noiembrie unui om de ştiinţă american.
Acesta a declarat că "ceea ce au văzut nu a căzut din cer” şi “acest lucru reflectă cu siguranţă munca încheiată în cel puţin altă instalaţie".
Phenianul "se preocupă de excavaţii cu toate că este iarnă şi solul este îngheţat, la cele două instalaţii nucleare", din districtul Punggye şi de la Yongbyon, a declarat, pentru ediţia de miercuri a Chosun Ilbo, un oficial din cadrul serviciilor de informaţii sud-coreene, care a dorit să rămână anonim.
Oficialul sud-coreean a apreciat că tunelul are deja peste 500 de metri adâncime. "Dacă vor continua în acest ritm, vor săpa o cavitate de un kilometru adâncime, adică adâncimea necesară pentru efectuarea unui test nuclear, între martie şi mai anul viitor", a mai spus oficialul citat.
Ppatru persoane au murit pe 23 noiembrie, după ce Phenianul a bombardat insula Yeonpyeong, o zonă civilă din Coreea de Sud, pentru prima dată de la începutul războiului coreean (1950-1953).
O serie de analişti şi oficiali americani şi sud-coreeni sunt de părere că acţiunile Coreei de Nord au ca scop consolidarea poziţiei viitorului lider al regimului nord-coreean, cel mai mic dintre fiii lui Kim Jong-Il.