Antena 3 CNN Externe Kim Jong Un oprește baloanele cu gunoi trimise peste Coreea de Sud, după ce a aruncat 15 tone de deşeuri în țara vecină

Kim Jong Un oprește baloanele cu gunoi trimise peste Coreea de Sud, după ce a aruncat 15 tone de deşeuri în țara vecină

Coreea de Nord a transmis, luni, că încetează să mai trimită baloane cu gunoi în Coreea de Sud, după ce Seul a raportat că sute de astfel de baloane plutesc peste graniță.

Coreea baloane gunoi
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Iun 2024   •   23:52

Viceministrul Apărării din Coreea de Nord, Kim Kang Il, a declarat că țara "va opri temporar aruncarea gunoiului peste graniță", după ce a susținut că a trimis un total de 15 tone de gunoi vecinului său, scrie CNN.

Kim Kang Il a spus că gunoiul din baloane a reprezentat o reacţie la practica de ani de zile a Coreei de Sud de a trimite baloane cu pliante anti-Coreea de Nord în sens invers.

"Am lăsat sud-coreenii să experimenteze cât de murdar se simte și cât efort comun este nevoie pentru a curăța gunoiul împrăștiat", a declarat Kim.

Un oficial sud-coreean a promis că țara sa va lua "măsuri insuportabile" împotriva Coreei de Nord pentru că a trimis mai multe baloane de gunoi în acest weekend. Potrivit acestuia, măsurile dure vor fi "specificate în zilele următoare".

Coreea de Nord a trimis în Sud baloane uriașe cu gunoi și excremente

Armata din Coreea de Sud a avertizat populaţia să nu atingă baloanele albe și pungile de plastic atașate acestora, deoarece acestea conțin "deșeuri murdare și gunoi".

În imaginile distribuite pe rețelele de socializare se observă saci atașați prin sfoară de baloane albe, încărcate cu hârtie igienică, pământ, baterii şi altele.

În GALERIA FOTO de mai jos puteţi urmări mai multe imagini cu baloanele.

Agenția de presă Yonhap din Coreea de Sud a raportat că "unele dintre baloanele căzute transportau ceea ce par a fi fecale, judecând după culoarea închisă și mirosul lor".

Armata din Coreea de Sud a reacţionat: "Amenință serios siguranța poporului nostru"

"Coreea de Nord este în întregime responsabilă pentru ceea ce se întâmplă din cauza baloanelor și avertizăm cu severitate Coreea de Nord să oprească imediat această acțiune inumană și grosolană", a transmis Armata din Coreea de Sud.

Șefii de stat major din Coreea de Sud au declarat că "nicio substanță dăunătoare pentru siguranță" nu a fost găsită printre sutele de baloane care au ajuns în țară.

Coreea de Sud a transmis că armata sa lucrează cu poliția, guvernul local, ministerul Apărării și Comandamentul Națiunilor Unite pentru a recupera în siguranță baloanele și resturile.

Baloanele au fost găsite în capitala Seul, precum și în provinciile Gyeonggi și Chungcheong. Unele au fost observate chiar la mai mult de 300 de kilometri sud de capitală, în provincia Gyeongsang.

Cele două țări vecine au fost separate una de cealaltă de la sfârșitul războiului din Coreea în 1953 cu un armistițiu. Din punct de vedere tehnic, ele sunt încă în război.

Războiul din Coreea s-a încheiat la 27 iulie 1953 cu un armistiţiu între Nord şi Sud.

Deși au trecut peste 70 de ani de la încetarea focului, n-a fost semnat niciodată un acord de pace.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close