Iniţiativa este văzută ca o încercare a oficialilor nord-coreeni de a spori productivitatea unei economii de stat care s-a confruntat de multe ori cu lipsa alimentelor pentru proprii cetăţeni.
Deşi un anunţ oficial în acest sens nu a fost încă făcut, zvonurile care circulă în ultima perioadă arată cp administraţia lui Kim Jong-un lucrează la planul de a introduce o serie de reforme economice.
De altfel, Parlamentul Coreei de Nord va avea o sesiune extraordinară marţi, iar cu această ocazie ar putea fi discutată şi posibilitatea reformelor.
Informaţiile despre această posibilă schimbare au venit nu doar din sursele din afara ţării, ci şi din Coreea de Nord.
În prezent, fermierii nord-coreeni sunt obligaţi să cedeze statului aproape toată producţia lor, după ce păstrează o mică parte pentru familiile lor.
Dar, odată cu noile norme, care are putea fi implementate chiar din acest an, ţăranii vor putea păstra tot surplusul înregistrat după ce vor îndeplini cota care trebuie cedată guvernului.
„Aşteptăm o recoltă bună în acest an. Sunt fericit, pentru că vom putea păstra culturile la care am muncit atât de mult”, a spus O Yong Ae, un fermier de lângă Phenian, pentru AP, citată de BBC.
Posibilitatea unor reforme a fost confirmată şi de Reuters, care citează surse apropiate de Beijing şi Phenian.
Analiştii văd într-o astfel de decizie un posibil semn al schimbării direcţiei în care noul lider nord-coreean, Kim Jong-un, îşi va conduce ţara.
Un raport publicat de ONU în luna iulie a acestui an a estimat că două treimi din populaţia Coreei de Nord suferă de o lipsă cronică a alimentelor.
Nu este o noutate pentru această seară, cunoscută pentru faptul că nu poate dezvolta suficientă hrană pentru oamenii săi. În anii '90, o puternică foamete a ucis sute de mii de oameni.