Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord amenință cu accelerarea programului nuclear. Ce mesaj îi transmite Rusiei

Coreea de Nord amenință cu accelerarea programului nuclear. Ce mesaj îi transmite Rusiei

o_1bptjsmd0fbcn622t81f35hrbd.jpg
FOTO: pixabay.com
13 Sep 2017   •   15:49

Coreea de Nord a avertizat că își va accelera programele militare interzise, ca răspuns la sancțiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU în urma celui de-al șaselea test nuclear, catalogându-le drept "malefice", relatează AFP.

"Adoptarea unei alte 'rezoluții cu sancțiuni' ilegale și malefice, la inițiativa SUA, i-a permis RPDC să verifice faptul că drumul pe care a ales să meargă este absolut corect", susține Ministerul de Externe nord-coreean într-un comunicat difuzat de agenția oficială de presă KCNA care citează numele oficial al țării Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC/Coreea de Nord).

"RPDC își va dubla eforturile pentru a-și spori puterea în scopul de a proteja suveranitatea țării și dreptul ei de a exista", adaugă ministerul.

Consiliul de Securitate a votat în unanimitate luni a opta rezoluție cu sancțiuni împotriva Phenianului, într-o încercare de a convinge regimul nord-coreean să renunțe la programele sale balistic și nuclear interzise.

Textul prevede un embargo la exporturile de gaze spre Coreea de Nord, o restricție privind exporturile de petrol și produse rafinate, precum și interzicerea exporturilor de textile din Coreea de Nord.

Ministerul de Externe nord-coreean a calificat rezoluția drept o "provocare haină vizând să priveze RPDC de drepturile sale legitime la autoapărare și a sufoca statul său și populația prin intermediul unei blocade economice totale".

Totodată, Kim Hyun Joong, ambasadorul Coreei de Nord la Moscova, a spus că Phenianul apreciază în mod deosebit relațiile de prietenie pe care le are cu Rusia și că liderii nord-coreeni își doresc să dezvolte această relație.

”Partidul şi Guvernul nostru tratează cu grijă relaţiile tradiţionale de prietenie cu Rusia şi au stabilit ca obiectiv dezvoltarea acestei relaţii”, a decalat ambasadorul nord-coreean.

După lansarea a două rachete intercontinentale în iulie, Coreea de Nord a realizat la 3 septembrie cel de-al șaselea test nuclear, cel mai puternic de până acum. Phenianul susține că a fost o bombă H, suficient de mică pentru a putea fi montată pe o rachetă.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: program nuclear Rusia mesaj Coreea de Nord
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close