Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord ameninţă că loveşte SUA, Guam şi Hawaii

Coreea de Nord ameninţă că loveşte SUA, Guam şi Hawaii

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 09:39 26 Mar 2013 Modificat la 09:39 26 Mar 2013
Coreea de Nord ameninţă că loveşte SUA, Guam şi Hawaii
Foto: iaf.org.il
Coreea de Nord şi-a plasat marţi armata în stare de luptă şi a cerut unităţilor speciale "strategice" să se pregătească pentru eventuale lovituri împotriva Statelor Unite, Insulelor Guam şi Hawaii, în Pacific, a anunţat agenţia oficială nord-coreeană.

"Comandamentul armatei poporului coreean declară că toate trupele de artilerie, inclusiv unităţile strategice de rachete şi unităţile de artilerie cu rază lungă de acţiune trebuie să fie plasate (la nivelul de) alertă <pregătit de luptă>", potrivit KCNA, informează Mediafax.

Aceste unităţi urmează să fie pregătite să atace "toate bazele militare americane în regiunea Asia-Pacific, inclusiv pe continentul american, Hawaii şi Guam", dar şi în Coreea de Sud, a adăugat comandamentul într-un comunicat transmis de KCNA.

În pofida lansării cu succes, pe 12 decembrie, a unei rachete cu rază lungă de acţiune - asimilată de Seul şi aliaţi săi unui test balistic -, unii experţi apreciază că Phenianul este departe de a stăpâni tehnica necesară lansării unei rachete intercontinentale, capabile să lovească Statele Unite.

Hawaii şi Guam sunt considerate, de asemenea, în afara razei de acţiune a rachetelor cu rază medie de acţiune dezvoltate de către Coreea de Nord, care ar putea, în schimb, că atingă baze din Japonia şi Coreea de Sud.

Seulul şi Washingtonul au consolidat vineri condiţiile unui pact de cooperare militară. Acesta prevede de-acum o susţinere sporită din partea Statelor Unite pentru Coreea de Sud, inclusiv în cazul unei provocări minore din partea Coreei de Nord.

Phenianul a ameninţat deja, săptămâna tercută, că va ataca baze militare americane din Japonia şi Guam, ca ripostă faţă de survolarea cu bomardiere de tip B-52 a teritoriului sud-coreean.

Tensiunile din Peninsula Coreeană se află, în prezent, la cel mai ridicat nivel de după 2010. Un test nuclear, pe 12 februarie, al treilea efectuat de către Coreea de Nord, a antrenat noi sancţiuni ONU şi ameninţări cu represalii din partea Phenianului.




×
x close