Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord a trimis 10.000 de soldați să lupte și să moară în războiul lui Putin împotriva Ucrainei, spune un diplomat occidental

Coreea de Nord a trimis 10.000 de soldați să lupte și să moară în războiul lui Putin împotriva Ucrainei, spune un diplomat occidental

Putin si Kim se privesc
Rusia primește sprijin militar de la Coreea de Nord din 2023. Foto: Hepta
de Adrian Dumitru    |    15 Oct 2024   •   20:21

Coreea de Nord a trimis până acum 10.000 de soldați care să lupte și să moară în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat un diplomat occidental familiarizat cu situația, relatează Kyiv Independent.

Îngrijorările cu privire la legăturile militare tot mai intense dintre Rusia și Coreea de Nord s-au intensificat dramatic pe parcursul acestei săptămâni.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, declara pe 13 octombrie că planurile Rusiei de a continua invazia sa pe parcursul iernii implică atragerea Coreei de Nord în război.

Diplomatul occidental citat a declarat că este neclar ce fel de soldați sunt cei aduși de ruși să lupte în Ucraina și nici care sunt rolurile lor în cadrul armatei ruse.

În condițiile în care cele două dictaturi, Rusia și Coreea de Nord, își consolidează legăturile militare, diplomații occidentali și experții accentuează că această nouă alianță arată că nevoia Kremlinului de resurse e tot mai mare, pe măsură ce războiul din Ucraina se apropie de al treilea an.

„E ceva ce ne arată clar decăderea Rusiei, care trebuie să implore, să se împrumute și să cumpere sprijin de la Corea de Nord”, spune fostul atașat militar al Regatului Unit la Moscova, între 2019 și 2022, John Foreman.

La începutul anului, cele două țări au semnat un pact de apărare comună în timpul vizitei sângerosului dictator rus la Phenian. Ca parte a acestei alianțe, dictatura nord-coreeană a anunțat că o unitate de ingineri militari se va alătura armatei ruse în regiunea ucraineană ocupată Donețk.

Zelenski avertiza, pe 13 octombrie, că Rusia și Coreea de Nord își consolidează alianță și că parteneriatul lor a ajuns până la punctul în care Nordul trimite militari pe frontul din Ucraina, dar și arme.

„Deja nu mai putem vorbi doar de transferuri de armament. Se transferă oameni din Coreea de Nord pentru a asista forțele de ocupație”, spunea liderul de la Kiev.

×
Parteneri
x close