Analiştii institutului Johns Hopkins din SUA au dezvăluit că regimul de la Phenian a intensificat eforturile pentru reactivarea complexului nuclear Yongbyon, informează Mediafax şi Agerpres.
Informaţiile au fost obţinute după analizarea unor imagini filmate din satelit.
Fotografiile arată instalaţii din Centrul de cercetare nucleară de la Yongbyon, aflat la circa 100 de kilometri nord de Phenian, ce ar fi destinate furnizării de combustibil pentru reactorul principal de 5MW.
La Yongbyon este produs combustibil nuclear necesar reactoarelor cu plutoniu.
„Imaginile relevă o fabrică unde probabil este produs combustibil nuclear” pentru reactorul pe bază de plutoniu, repornit anul acesta, a explicat analistul Nick Hansen, citat de AFP.
„Disponibilitatea combustibilului este un factor esenţial pentru Coreea de Nord, în încercarea de a pune în funcţiune aceste instalaţii”, arată experţii americani.
Coreea de Nord a efectuat până acum trei teste nucleare, ultimul având loc în februarie 2013, şi există suspiciuni că regimul ar pregăti un nou test atomic.
Noul lider de la Phenian, Kim Jong-un, a promis că va redeschide complexul nuclear de la Yongbyon, care era închis din 2007.
Institutul Johns Hopkins a anunţat deja din luna septembrie că regimul lui Kim Jong-un şi-a reluat activitatea la reactorul nuclear de la Yongbyon.
Acest reactor este capabil, potrivit analiştilor, să producă anual până la şase kilograme de plutoniu, material ce poate fi utilizat de Phenian pentru a creşte volumul arsenalului său de arme nucleare.
Instalaţiile de la Yongbyon au fost închise în 2007 în baza unui acord semnat în cadrul negocierilor în format de şase privind denuclearizarea.
Cu toate acestea, în 2008, Coreea de Nord a abandonat negocierile la care iau parte de asemenea Coreea de Sud, SUA, China, Japonia şi Rusia, continuând să-şi dezvolte programul nuclear.
În acest an, după sancţiunile impuse statului comunist în luna martie de către ONU, regimul de la Phenian şi-a radicalizat poziţia şi a anunţat că politica sa de apărare va avea ca principală strategie dezvoltarea de arme atomice.