Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord a demolat turnul de răcire al principalului complex nuclear

Coreea de Nord a demolat turnul de răcire al principalului complex nuclear

Coreea de Nord a demolat turnul de răcire al principalului complex nuclear
28 Iun 2008   •   10:49

Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia au salutat gestul spectaculos al Coreei de Nord, care a demolat un element esenţial al principalei sale instalaţii nucleare. Regimul comunist de la Phenian a dorit să dovedească astfel că a renunţat la bomba atomică. Statele Unite subliniază, însă, că nord-coreenii mai au încă multe de făcut în acest sens.

Turnul de răcire al reactorului nuclear de la Yongbyon s-a prefăcut într-un morman de dărâmături în doar câteva secunde. Evenimentul are mai mult o valoare simbolică deoarece reactorul a fost oprit încă de acum un an. După ce a şocat întreaga lume prin testarea unei bombe atomice, Coreea de Nord a revenit la masa tratativelor şi a acceptat să renunţe la programul nuclear. Regimul comunist va primi, în schimb, combustibil şi ajutoare alimentare vitale pentru populaţie, ameninţată de foamete.

Distrugerea turnului a fost precedată de un gest şi mai important: predarea unei declaraţii detaliate asupra întregului program nuclear nord-coreean. Declaraţia ar fi trebuit trimisă cu şapte luni în urmă, dar Administraţia americană nu a mai ţinut seama de întârziere şi a anunţat ridicarea sancţiunilor economice impuse Coreei de Nord.

Regimul de la Phenian va fi scos şi de pe lista ţărilor care susţin terorismul. Americanii subliniază, însă, că declaraţia nord-coreeană trebuie verificată minuţios şi urmată de alte măsuri concrete pentru renunţarea totală la armele atomice.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close