Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord a câștigat Cupa Mondială la fotbal feminin. Metroul din Phenian este plin de mesaje propagandistice de felicitare

Coreea de Nord a câștigat Cupa Mondială la fotbal feminin. Metroul din Phenian este plin de mesaje propagandistice de felicitare

GettyImages-2035274021
Coreea de Nord a învins Japonia în finală. Sursa foto: Getty Images
de Mihai Paul    |    26 Sep 2024   •   16:52

Echipa de fotbal feminin a Coreei de Nord, din grupa de vârstă sub 20 de ani, este noua senzație a sportului-rege după ce a câștigat Cupa Mondială în Columbia, la Bogota, după o dispariție de două decenii din prim-planul competițiilor de profil

Duminică seara, ceva remarcabil, deși puțin mai puțin mediatizat, se întâmpla la Bogota. Correea de Nord a câștigat finala Cupei Mondiale la fotbal feminin sub 20 de ani, cu o echipă care a făcut senzație prin susrpriza produsă, conform The Guardian.

Nici echipa SUA, numărul 1 la acel moment, nu a avut replică împotriva nord-coreencelor, prezentate la Phenian ca noile eroine ale națiunii.

Startul a fost dat pe 2 septembrie, cu o victorie cu 6-2 în fața Argentinei, la Cali. Trei zile mai târziu, Correa de Nord a învins Costa Rica cu 9-0. Trei zile mai târziu, Coreea de Nord a învins Olanda cu 2-0 și s-a clasat pe primul loc în grupă.

Coreea de Nord a avut ulterior un parcurs aproape perfect, cu victorii împotriva Braziliei (locul 8 în clasamentul mondial al seniorilor), SUA (locul 1) și Japoniei (locul 7), toate fără să primească gol. Rezultat final: șapte meciuri jucate, șapte victorii, scor general 25-4.

Chiar și golul victoriei cu 1-0 din finală a fost unul deosebit, marcat de vedeta Choe Il-son, jucătoare de 17 ani care a pătruns pe dreapta, a trecut de un apărător, apoi a șutat cu stângul în plasă printr-o deviere.

Acasă, Choe joacă pentru Clubul Sportiv de Apărare Națională 25 Aprilie din Pyongyang. Ea va dispărea acum în spatele cortinei, departe de competiția internațională.

Succesul a fost imediat exploatat de către regimul de la Phenian. În stațiile de metrou din capitală, pe display-uri imense, nord-coreenii pot citi zilnic  povestea marii performanțe de la Bogota, a echipei naționale de fotbal feminin.

 

×
Subiecte în articol: fotbal Coreea de Nord fotbal feminin
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close