Echipa medicală de urgență poloneză PCPM, un ONG, a declarat că copilul era fiul unui cuplu sirian pe care l-a ajutat joi la primele ore ale zilei.
„În jurul orei 2:26 am primit un raport că cel puțin o persoană avea nevoie de asistență medicală”, a spus PCPM pe Twitter. „Când am ajuns la fața locului, s-a dovedit că trei persoane au fost rănite. Sunt în pădure de 1,5 luni.”
PCPM a declarat că personalul său a întâlnit un tânăr cu dureri abdominale severe, care era flîmând și deshidratat, și un cuplu sirian. „Bărbatul avea o rană lacerată la braț, iar femeia avea o rană înjunghiată în partea inferioară a piciorului”, a scris grupul pe Twitter. „Copilul lor de un an a murit în pădure.”
Cauza morții băiatului nu a fost încă stabilită. Cel puțin 13 persoane au murit în zonă în ultimele săptămâni, majoritatea din cauza expunerii.
Primul care a reacţionat la ştire a fost preşedintele Parlamentului European, David Sassoli: „Am aflat despre vestea tragică de la graniţa dintre Polonia şi Belarus, unde un copil de un an a fost găsit fără viaţă în pădure. Este sfâşietor să vezi un copil murind de frig la porţile Europei. Exploatarea migranţilor şi a solicitanţilor de azil trebuie să înceteze, inumanitatea trebuie să înceteze”, sunt cuvintele lui pe Twitter.
În ultimele zile, comunitatea musulmană locală din Bohoniki, un sat din nord-estul Poloniei, a ținut funeraliile a două victime. Luni, rezidenții au transmis familiei sale prin Skype funeraliile sirianului Ahmad al-Hasan, în vârstă de 19 ani, care a fost găsit mort în râul Bug, în estul Poloniei, pe 19 octombrie. Potrivit martorilor, Ahmad, care nu știa să înoate, a fost împins de un soldat belarus să intre în apă.
Familia lui Ferhad, un bărbat din Kobane, Siria, care a murit într-un accident de mașină în octombrie, în timp ce fugea de poliția poloneză, a spus că încă îl așteaptă cadavrul.
„A părăsit Siria, ca mulți alții, pentru a ajunge în Europa”, a spus vărul lui Ferhad, Rashwan Nabo, un lucrător umanitar sirian.
Ferhad se îmbarcase într-un zbor direct către Minsk din Erbil, în nordul Irakului. „În Raqqa, Damasc și Alep, de luni de zile s-a răspândit vestea că cea mai simplă și mai rapidă cale de a ajunge în Europa este un zbor direct către Belarus”, a spus Nabo.
Alexander Lukașenko, președintele Belarusului, a fost acuzat că a provocat în mod deliberat criza refugiaților ca răzbunare pentru sancțiunile UE asupra regimului său autoritar.
Potrivit organizațiilor de caritate, în ultimele zile, tot mai mulți oameni au reușit să traverseze sârma ghimpată care desparte Polonia de Belarus.